Racefietsmaker waarschuwt voor loskomen wiel

racefiets-crash.jpg

De Amerikaanse fietsenfabrikant Specialized roept een aantal modellen van zijn racefietsen terug wegens een gevaarlijk probleem met de bevestiging van het voorwiel.

De snelspanner waarmee het wiel vastgeklemd wordt, kan tegen de remschijf aankomen waardoor het wiel los kan komen of blokkeert. Hierdoor kan de fietser vallen en gewond raken, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa) donderdag.

10.000 - 15.000 in Nederland

Eerder werd al bekend dat verscheidene andere merken, waaronder Giant en Cannondale, fietsen moesten terugroepen om dezelfde reden. Ze maken allemaal gebruik van dezelfde onderdelenleverancier. In Europa gaat het om zo'n 400.000 fietsen. In Nederland zijn er naar schatting 10.000 tot 15.000 van verkocht.

Alle fietsen met schijfremmen en een snelspanner die, wanneer geopend, in aanraking kan komen met de remschijf vallen onder de terugroepactie. Fietsen met een spanner waarbij de volledig geopende hendel tenminste 6 millimeter van de remschijf blijft - de breedte van een potlood - vallen er niet onder.

Geen ongelukken

In ons land zijn er geen ongelukken of verwondingen bekend als gevolg van het euvel, laat een woordvoerder van de importeur van Specialized weten. 'Het risico dat er iets misgaat is zeer klein. Je zou de meest onnozele capriolen moeten uithalen om hier een ongeluk mee te krijgen. Als de spanner op de juiste manier wordt gesloten is er niets aan de hand', zegt de woordvoerder.

Eigenaren van de betreffende fietsen krijgen een gratis vervangende snelspanner, inclusief montage.

Bron: ANP