background branding

Weerstand tegen snorfietsers op de rijbaan

snorfiets_01.jpg

Het plan om snorfietsers van het fietspad naar de rijbaan te bannen, stuit op weerstand in de Tweede Kamer.

Ook regeringspartij VVD laakte dinsdag het voorstel van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).

Snorscooter eerder in beslag nemen

'We verplaatsen een probleem. Jongeren die zich als ettertjes op het fietspad gedragen, sturen we de rijbaan op', aldus VVD-Kamerlid Barbara Visser. Zij pleitte voor een andere aanpak: een snorscooter moet eerder in beslag worden genomen, ook als je je misdraagt.

Veiligheid verbeteren

Ondanks de kritiek houdt de minister vooralsnog vast aan haar plan. Ze wil dat gemeentes snorfietsers van fietspaden kunnen bannen om de veiligheid te verbeteren. Met name Amsterdam had op de maatregel aangedrongen en wil het verbod testen.

'Levensgevaarlijk experiment'

CDA'er Martijn van Helvert bestempelde de geplande proef als 'een levensgevaarlijk experiment met levende mensen.' Hij beseft dat sommige snorfietsers overlast veroorzaken, maar hij vindt dat bij overtredingen de wet moet worden gehandhaafd. Met een verplaatsing van de snorscooter naar de rijbaan straf je de mensen die zich aan de regels houden, aldus de christendemocraat.

Te weinig controle

Ook de PVV hamert op beter toezicht. Volgens Kamerlid Barry Madlener wordt er veel te weinig gecontroleerd. Hij noemt een verplaatsing van snorfietsers naar de rijbaan 'zeer gevaarlijk'. Ook zullen de langzame snorscooters het autoverkeer hinderen in een stad waar de auto toch al wordt weggepest, aldus de PVV'er.

Volgens minister Schultz van Haegen wordt een vierde van alle verkeerstoezicht in Amsterdam aan controles van brom- en snorfiets besteed, namelijk 4000 van de 16.000 uren verkeershandhaving.

Bron: ANP