Milieudefensie wil verbod op tweetaktscooters

Als het aan Milieudefensie ligt, komt er een verbod op de verkoop van tweetaktscooters. De tweewielers met het knetterende geluid zijn tot duizend keer vuiler dan een moderne bestelbus, schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Tweetaktverbrandingsmotoren lopen op een mengsel van benzine en smeerolie en hebben een slecht verbrandingsproces. Hierdoor stoten ze veel meer fijnstof uit dan andere motoren. Uit de uitlaat komen ook giftige gassen als benzeen. 'Tweetakt is iets voor in het museum, deze fijnstofkanonnen horen niet meer thuis in het moderne verkeer,' aldus een woordvoerster van Milieudefensie woensdag.

'Luchtvervuiling is een groot probleem in Nederlandse steden. Door het meest vervuilende verkeer aan te pakken wordt de lucht in de steden een stuk gezonder.' In Nederland ruim een miljoen scooters en brommers rond, maar hoeveel daarvan een tweetaktmotor hebben is niet duidelijk.Einde verkoop

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten dat er waarschijnlijk uiterlijk in 2018 een eind komt aan de verkoop van brom- en snorfietsen met dit type motor. Dat is het gevolg van aanscherping van milieunormen in de Europese Unie.

Vorig jaar bleek trouwens uit TNO-onderzoek dat brom- en snorfietsen meer schadelijke stoffen uitstoten dan de fabrikanten op papier melden. Daarop besloot verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld tot extra inspecties bij de fabrikanten om te controleren of de uitstoot van brom- en snorfietsen niet te veel afwijkt van wat officieel wordt opgegeven.

Bron: ANP