Snorfiets kan worden verbannen van fietspad

scooter_snorfiets_fietspad_800.jpg

Gemeenten kunnen snorfietsers binnenkort verbannen van fietspaden. Zij moeten dan naar de rijbaan om de veiligheid op fietspaden te verbeteren.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil de regels aanpassen zodat gemeentes een verbod kunnen afkondigen. Dat maakte zij dinsdag bekend.

Snorfietsers veroorzaken nu nog gevaarlijke situaties

De snorfietsers moeten op de rijbaan een helm gaan dragen, omdat zij zich gaan mengen tussen verkeer dat harder rijdt. Amsterdam en enkele andere grote steden drongen aan op maatregelen omdat snorfietsen op fietspaden veel overlast en gevaarlijke situaties veroorzaken. Nu zijn snorfietsers verplicht op fietspaden te blijven.

De minister reageert op een verzoek van de Tweede Kamer. De nieuwe regel kan over ongeveer een half jaar ingaan. Naar verwachting zal Amsterdam de eerste stad zijn die snorfietsers van de fietspaden bant.

Amsterdam is blij

De hoofdstad is dan ook blij met het besluit van de minister. 'Dit is goed nieuws voor Amsterdam', laat een woordvoerder van verkeerswethouder Pieter Litjens weten. 'De afgelopen tijd is hierover intensief contact geweest met het ministerie en de minister. Op korte termijn informeren we de gemeenteraad over wat dit precies betekent en wat de vervolgstappen zijn.'

Bron: ANP