Radar biedt petitie basisinkomen 55-plussers aan

basisinkomen-14-11-2017-780.jpg

Radar biedt op dinsdag 14 november de petitie voor een basisinkomen aan in de Tweede Kamer. De ondertekenaars van deze petitie vragen de Nederlandse politiek op korte termijn een experiment te starten met een basisinkomen voor werkloze 55-plussers. SP laat weten een debat aan te vragen over de petitie.

De petitie is 113.344 keer ondertekend. De handtekeningen zijn aangeboden aan de voorzitter van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze geeft zelf geen inhoudelijk commentaar, maar Kamerleden zijn in grote getalen naar de overhandiging gekomen. Zij zeggen wel iets over het initiatief.

Frank Wassenberg (PvdD) vindt dat Radar met de uitzendingen over de uitzichtloze situatie van vijftigplussers op de arbeidsmarkt iets abstracts duidelijk heeft gemaakt: hoe vernederend deze situatie kan zijn, in welke molens je terecht komt en hoe verschrikkelijk lang dat kan duren.

SP vraagt debat over basisaankomen aan

Volgens Jasper van Dijk (SP) komt het concept basisinkomen tot nu toe niet echt van de grond in Nederland doordat er veel scepsis is. 'Mensen vragen zich af: Wat gaat het allemaal kosten? Is het een vrijkaartje voor gratis op de bank hangen? Wat wordt er precies mee bedoeld?'

Van Dijk geeft aan hierover een debat aan te zullen vragen over deze petitie. 'Omdat Radar heeft laten zien: dit leeft, dit is een issue.' Hij wil een reactie van de regering maar ook van de andere politieke partijen.

Volgens Henk Krol (50PLUS) laat het grote aantal Kamerleden dat bij de overhandiging aanwezig was zien dat het indruk maakt. Hij toont zich blij dat het nu door de andere partijen opgenomen gaat worden.

Nauwelijks kans op werk als vijftigplusser

De Radar Extra-uitzendingen over dit onderwerp, 'Kans op werk: 3 procent', werden in mei 2017 uitgezonden. Antoinette Hertsenberg onderzocht de werkloosheid onder ouderen. Vijftigplussers worden er moedeloos van; verplicht solliciteren zonder enig resultaat.

Waarom komt deze groep werklozen nauwelijks nog aan de bak? En waarom hebben we hier als samenleving geen antwoord op? Biedt een basisinkomen wellicht de oplossing? Bekijk de documentaire (2 delen) terug:Kijk de documentaires terug: Kans op werk: 3 procent

Bekijk ook het videoverslag van het aanbieden van de petitie, hieronder: