background branding

Radar checkt: RPS | Legionella | Viagogo

Een RPS-registratie voor een puberale actie, is dat niet buitenproportioneel? Verder: Tele2 geeft een klant een vreemde bijnaam, en Fons heeft Viagogo-nieuws.

RPS buitenproportioneel?

De 16-jarige dochter van meneer Peek probeert met het ID-bewijs van haar oudere halfzus een Tilburgse club voor 18+ binnen te komen. Zij wordt gesnapt door de politie en meegenomen naar het bureau. Behalve een straf van bureau Halt krijgt de tiener ook een registratie in RPS, oftewel Registratie Paspoortsignaleringen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninklijke relaties oordeelt dat de 16-jarige aan identiteitsfraude doet, wat een strafbaar feit is. Dan kom je in het RPS-bestand te staan en wordt je paspoort afgenomen voor minstens twee jaar.

Meneer Peek vindt het een buitenproportionele straf voor een puberale actie, en vraagt Radar om hulp. Fons gaat langs bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om uitleg te krijgen over de RPS-maatregel en hoopt via de Nationale Ombudsman nog iets te kunnen betekenen voor de familie Peek.

'Als je eenmaal in het RPS-bestand staat, kom je er niet meer uit. Je kan alleen nog een bezwaar indienen bij je eigen gemeente om een tijdelijk reisdocument verstrekt te krijgen voor urgente reiszaken.' Dat zegt Helen van der Sluys, Rijksdienst van Identiteitsgegevens.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vindt het een zware maatregel en vraagt de minister van Binnenlandse Zaken om betere voorlichting.

'Ik ben toch geen bacterie?'

Petronella uit Spijkenisse heeft sinds 2013 een abonnement van Tele2. Sinds 2017 wordt zij niet meer Petronella, maar Legionella genoemd door het telecombedrijf. Na vele telefoongesprekken geeft de Spijkenisser het op. Tele2 wil de naamfout niet herstellen. Fons belt naar de klantenservice van Tele2 en wil weten waarom ze Petronella niet willen helpen.

Viagogo-update

Stefanie heeft twee maanden geleden Radar ingeschakeld nadat ze valse voetbalkaarten had gekocht op de doorverkoopwebsite Viagogo.nl De ticketaanbieder was van mening dat zij niet verantwoordelijk was voor het verkoop van de nep tickets en liet Stefanie teleurgesteld achter. Fons ging op onderzoek of dit zo maar kon en uiteindelijk werden er kamervragen gesteld door SP-kamerlid Peter Kwint. Ondertussen heeft Viagogo het bedrag van 185 euro toch teruggestort op de rekening van Stefanie.