Reactie: De Letselschade Raad

De Letselschade Raad strijdt tegen onnodig lang lopende en ondoorzichtige procedures, want die zijn heel belastend voor slachtoffers. Vooral bij medische fouten duurt het soms veel te lang voor er duidelijkheid komt. Schadeclaims behoren voortvarend te worden afgewikkeld. Daarom heeft De Letselschade Raad samen met betrokken organisaties de GOMA ontwikkeld, de ‘Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid’. Het Bemiddelingsloket van de Raad komt in actie als zaken stroef verlopen.

De Nederlandse Verenigingen van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra hebben in maart dit jaar de GOMA geadopteerd. Die positieve ontwikkeling betekent dat nu eindelijk een versnelling kan optreden. De Letselschade Raad ondersteunt dit proces op diverse manieren. Door voorlichting te geven aan patiënten, zorgverleners en verzekeraars. Met trainingen over de GOMA. Met de ontwikkeling van een GOMA-register voor de ziekenhuizen en verzekeraars die de gedragscode onderschrijven. Na instelling van het GOMA-register zal de Raad de ingeschrevenen auditen op naleving van de gedragscode.

De Letselschade Raad heeft ervaren dat zelfregulering werkt, maar cultuurveranderingen kosten tijd. Zo hebben verzekeraars, dankzij de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL), veel meer aandacht gekregen voor het slachtoffer en voor verbetering van de kwaliteit van hun dienstverlening, terwijl de doorlooptijden zijn gedaald. De GBL geldt nu ook voor de afwikkeling van letselschade door medische incidenten.Bemiddelingsloket

In de GOMA en de GBL is bepaald dat de verzekeraar binnen een termijn van drie maanden na de aansprakelijkstelling een besluit moet nemen over de aansprakelijkheid óf gemotiveerd moet aangeven waarom dit niet lukt en wanneer zij wel duidelijkheid verwacht te bieden. Het streven is de schade binnen twee jaren af te wikkelen. Lukt dat niet, dan behoren partijen samen een plan op te stellen met concrete afspraken om de zaak alsnog te regelen.

Het Bemiddelingsloket van De Letselschade Raad ervaart dat de termijn van twee jaren vaak niet wordt gehaald. Een te snelle afwikkeling is overigens niet altijd in het belang van slachtoffers, bijvoorbeeld omdat de gevolgen van een medische fout op termijn nog onduidelijk zijn. Als procedures stroef verlopen en te lang duren, kunnen patiënten, hun belangenbehartigers, maar ook verzekeraars contact opnemen met het Bemiddelingsloket. Bij langer lopende zaken zijn patiënten vaak het overzicht kwijtgeraakt. Meestal is gebrekkige communicatie de oorzaak. Dit kan aan de verzekeraar liggen, maar evengoed aan de belangenbehartiger van de patiënt.Informatie

Op de website www.deletselschaderaad.nl staat veel informatie voor slachtoffers van medische fouten: over het proces van schadeafwikkeling, over de inschakeling van een belangenbehartiger, de gedragscodes GOMA en GBL met een bondige toelichting en diverse richtlijnen voor het vaststellen van de hoogte van schadevergoedingen. Het Bemiddelingsloket is bereikbaar via een contactformulier op de website en via tel. 088-33 22 500.