Reactie Generali
Generaliheeft een regeling gepubliceerd zonder overleg te voeren met de stichtingen die actief zijn op dit gebied. Kunt u uitleggen waarom Generali dat heeft gedaan?Ons antwoord
Op 8 maart 2008 heeft de Ombudsman Financiële Dienstverlening zijn Aanbeveling voor particulier gesloten beleggingsverzekeringen gepubliceerd. Deze Aanbeveling was ingegeven door het feit dat verzekeraars niet transparant zouden zijn geweest naar hun klanten daar waar het gaat over inhouding van kosten op beleggingsregelingen. Daarbij sprak de Ombudsman over ‘gunstige uitzonderingen’, daar waar door een individuele verzekeraar wel was voldaan aan deze transparantie. Hoewel Generali meent dat zij zo een gunstige uitzondering in de voorlichting aan haar klanten is, hebben wij de dag na publicatie van de Aanbeveling besloten en ook bekend gemaakt dat wij de Aanbeveling van de Ombudsman overnamen.
Vervolgens is er door de stichtingen, waar u aan refereert, overleg gevoerd met verzekeraars. Op 17 december 2008 waren er afspraken met Nationale Nederlanden, Delta Lloyd en ASR. Deze verzekeraars namen niet alleen de Aanbeveling van de Ombudsman over, maar kwamen ook een ruimere compensatie overeen en hierover maakten zij concrete afspraken.
Nadere afspraken
Op 17 december 2008 heeft Minister Bos in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer verzekeraars opgeroepen om voortvarend te zijn in de vaststelling van hun definitieve compensatieregelingen, mede gegeven de hiervoor genoemde regelingen – door hem voorbeeldregelingen genoemd - zoals deze op dat moment overeengekomen waren. Hij heeft daarbij expliciet aangegeven dat er bij de stichtingen capaciteitsproblemen waren. Tevens hebben wij onderkend dat slechts een gering aantal van onze klanten c.q. verzekerden zich hebben aangesloten bij de stichtingen. Dit mede gebaseerd op de reacties die wij ontvingen van klanten over compensatie en hun verzekering. Bovendien is de Ombudsman er voor de belangen van iedere verzekerde. In vervolg hierop heeft Generali haar regeling aangepast in lijn met de afspraken van de hiervoor genoemde verzekeraars en op sommige punten zelfs meer dan dat. Vervolgens hebben wij deze opnieuw ter beoordeling voorgelegd aan de Ombudsman. De heer Wabeke heeft op 15 januari 2009 laten weten dat hij kan instemmen met de door ons aangeboden regeling en dat hij deze als uitgangspunt zal nemen bij consumentengeschillen over beleggingverzekeringen van Generali, die aan hem voorgelegd worden. De instemming van de Ombudsman met onze compensatieregeling geeft aan dat de Ombudsman en zijn deskundigen onze regeling minimaal gelijkwaardig vindt aan de regelingen van Nationale Nederlanden, Delta Lloyd en ASR.
Communicatie met onze klanten
Wij hechten er waarde aan te benadrukken dat instemming met de compensatie door klanten van Generali geen voorwaarde is voor de toekenning van de toegezegde compensatie. Het staat klanten van Generali altijd vrij hun bezwaren kenbaar te maken bij de Ombudsman, dan wel de gang naar de rechter te maken.
Generali is van mening dat zij steeds adequaat heeft gehandeld en er alles aan heeft gedaan om zo snel als mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan haar klanten. Deze lijn hebben wij na het bekendmaken van ons compensatiebeleid uiteraard vastgehouden. Al onze klanten hebben in 2009 een brief ontvangen of er wel of geen sprake is van compensatie in hun individuele situatie en zo ja, welke omvang deze compensatie heeft. Ook degene die hun verzekering al hadden opgezegd, maar die wel in aanmerking komt voor compensatie. Wij hebben aan verzekerden binnen een collectieve regeling met een beleggingsverzekering een brief gestuurd, waarin wij hen op de hoogte brengen over de stand van zaken rond compensatie en hun regeling. De compensatie voor deze pensioenverzekeringen is momenteel nog onderwerp van gesprek tussen de Stichting van de Arbeid waarin werkgevers- en werknemersorganisaties zijn verenigd en het Verbond van Verzekeraars. Na de uitkomst van dit overleg bepalen wij de definitieve invulling van onze compensatieregeling pensioenverzekeringen.Reactie: Zaak Aalbers
Het is niet aan ons om uitspraken te doen over de uitwerking van de compensatieregeling van Delta Lloyd.
U vroeg ons op dit punt naar onze compensatieregeling. Ten aanzien van de door ons verzonden brieven met de daarin vermelde compensatiebedragen is het zo dat hierbij geen sprake is van indicatieve berekeningen. Het compensatiebedrag dat wij aan onze klanten met een lopende verzekering hebben gecompenseerd is het definitieve bedrag dat wij op de overeengekomen einddatum toevoegen aan de poliswaarde, dit ongeacht de feitelijke waardeontwikkeling van de betreffende polis. Het enige voorbehoud is dat zij de verzekering voortzetten zoals afgesproken op moment van afsluiten van de verzekering tot aan de overeengekomen einddatum. Wij maken een herberekening van het compensatiebedrag als de klant de premie op de polis verlaagt of de polis eerder beëindigt.
Meer informatie over de Generali compensatiereling zoals wij die hebben opgesteld voor onze klanten kunt u op onze site www.generali.nl vinden. Daar vindt u ook een overzicht van veelgestelde vragen.