Reactie Pensioenfonds PMT
Naar aanleiding van onze uitzending over pensioenen heeft pensioenfonds PMT onderstaande reactie gegeven.
PMT heeft de pensioenen van zowel mensen die werken als mensen die gepensioneerd zijn op 1 april 2013 moeten korten met 6,3%. Daar waren twee redenen voor; de hogere levensverwachting en de lage rente. PMT heeft in juli van dit jaar aangegeven dat als de economische situatie niet verbetert en de rente zo laag blijft als die nu is, er mogelijk een tweede korting moet komen. Bekijk hier de uitleg waarom PMT de pensioenen afgelopen jaar heeft moeten korten. Met name de lage rekenrente zorgt op dit moment voor de lage dekkingsgraad. De gestegen levensverwachting, die je als fonds niet bij alleen de jongere generaties neer wilt leggen, is in de korting van april dit jaar verwerkt.
De huidige rente waartegen PMT de waarde van de toekomstige pensioenen moet berekenen is extreem laag. Dit komt door de economische situatie en door ingrijpen van de Europese Centrale Bank. PMT vindt dat het goed is om voorzichtig te zijn met het gebruiken van een te hoge rente. Je moet jezelf niet te rijk willen rekenen.
De rente die PMT moet hanteren voor het berekenen van de toekomstige pensioenen schommelde de afgelopen jaren rond de 2,5%. Dat is veel lager dan het langjarig gemiddelde. Gelet op de lange horizon die pensioenfondsen hebben (tientallen jaren) vindt PMT het dan ook niet realistisch om de huidige, door de politiek sterk beïnvloede, lage rekenrente als vaste maatstaf voor de komende decennia te gebruiken
Bij PMT zijn de pensioenen van zowel de mensen die werken als die van gepensioneerden sinds 2009 niet meer geïndexeerd.
Daardoor hebben gepensioneerden in totaal 9,7% aan extra pensioenaanvulling gemist. Mensen die werken hebben bijna 11,7% extra pensioenaanvulling gemist.
Dat is heel vervelend, want ook al is bij PMT in de premie nooit betaald voor indexatie en werd ieder jaar opnieuw besloten of indexatie door het goede rendement toegekend kon worden, mensen rekenden er wél op.
In de politiek wordt op dit moment gediscussieerd over het verlagen van het opbouwpercentage en de hoogte van de premie. Dit om het pensioen meer toekomstbestendig te maken. De overheid wil dat mensen langer blijven doorwerken, de pensioenleeftijd stijgt de komende jaren naar 67 jaar. Een lager opbouwpercentage zal mensen dwingen langer door te werken. De politiek verwacht dat de premies bij lagere opbouwpercentages gaan dalen. Echter, als je meer zekerheid wilt bieden, heeft dat ook een prijskaartje. Het is dus nog maar de vraag of de premies gaan dalen. Voor PMT is de uitkomst van die discussie heel erg belangrijk, ook omdat de sociale partners aan het nadenken zijn over een nieuwe pensioenregeling voor de sector Metaal en Techniek.