Reactie SNS REAAL

Wij stelden SNS REAAL een aantal vragen over de woekerpoliscompensatie. Hier leest u de antwoorden.

Deze week (12-17 december) wordt de eerste groep klanten geïnformeerd over hun persoonlijke compensatiebedrag. Nog dit jaar gaan circa 10.000 brieven de deur uit. De overige brieven worden gefaseerd - steeds met enkele duizenden tegelijk - in 2011 verstuurd. SNS REAAL informeert eerst haar klanten met een nog lopende beleggingsverzekering.

Daarna volgen de klanten met een beleggingsverzekering die na 1 januari 2008 is beëindigd.

Als laatste worden compensatiebrieven verstuurd aan klanten met een beleggingsverzekering die voor 1 januari 2008 tot uitkering is gekomen, is afgekocht of beëindigd. Deze groep klanten dient zichzelf bij SNS REAAL te melden om voor compensatie in aanmerking te komen. Dan kan tot uiterlijk 14 december 2013 (voor een beroep op de coulanceregeling tot 14/12/2015).

Voor het einde van 2011 hebben alle klanten die op dat moment bij SNS REAAL bekend zijn een compensatiebrief ontvangen. SNS REAAL en haar rechtsvoorgangers hebben circa 1 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht.2  Waarom duurt het zo lang voordat hier duidelijkheid over is en de klanten geïnformeerd kunnen worden?

De uitwerking van de overeenkomst op hoofdlijnen van maart 2009 liet langer op zich wachten dan verwacht. Volgens de overeenkomst op hoofdlijnen zouden de klanten met REAAL en DBV-polissen voor het einde van het derde kwartaal van 2010 een brief hebben ontvangen en dat is niet gelukt (voor AXA- en WT-polissen werd het einde van het eerste kwartaal van 2011 afgesproken).

De finale compensatieregeling kwam pas in november 2010 tot stand. Deze regeling bevat wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke overeenkomst en die hebben gevolgen voor de te maken berekeningen. Overigens is de berekening van de compensatie een complex proces. Elke polis moet vanaf het begin van zijn ontstaan worden herberekend.

3  Wanneer verwacht Reaal alle klanten geïnformeerd te hebben?

Zie het antwoord op vraag 1.Moderne producten4  Bieden jullie nu nieuwe beleggingsverzekeringen aan die transparanter zijn qua kosten dan de oude woekerpolissen?

Ja.  In het algemeen zijn zowel de door de wetgever als door REAAL gestelde eisen omtrent transparantie in de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Deze eisen zijn ook van toepassing op de 3 beleggingsverzekeringen die REAAL aanbiedt: de Opstap Hypotheekverzekering 2.0, de Kiesvrij Beleggingsverzekering 2.0 en de Lijfrente BeleggingsVerzekering. Een omschrijving van de kosten is terug te vinden in de brochure en op de website. Verder zijn de kosten van deze verzekeringen terug te vinden in de offerte (inclusief het kostenoverzicht volgens de Modellen de Ruiter), in de voorwaarden en op het polisblad. Er zijn 4 kostencategorieën:

    1. Kosten in verband met het advies en de bemiddeling door de financieel adviseur. Deze kosten verrekenen wij direct met de premie, dus voordat het geld wordt belegd. Als de financieel adviseur afziet van vergoeding via de verzekering, verrekenen wij deze kosten uiteraard niet.

    2. Poliskosten (Opstap Hypotheekverzekering 2.0 ¤ 5,50 per maand, Kiesvrij Beleggingsverzekering 2.0 en Lijfrente Beleggingsverzekering ¤ 9,50 per maand), deze worden onttrokken aan de waarde van de verzekering.

    3. Kosten van het beleggingsfonds, deze wordt door de fondsbeheerder onttrokken aan de waarde van het beleggingsfonds en worden verantwoord via het TKP (Totaal Kosten Percentage).

    4. Voor bepaalde veranderingen in de verzekering die op verzoek van de klant worden aangebracht, worden kosten in rekening gebracht tussen ¤ 0 en ¤ 100. Deze worden gecommuniceerd via een apart voorwaardenblad.5  Wat voor producten zijn dit?

Opstap 2.0 en Kiesvrij 2.0 zijn beleggingsverzekeringen die bedoeld zijn om te koppelen aan een hypotheek. LijfrenteBeleggingsVerzekering is bedoeld voor mensen die hun pensioen in de derde pijler zelf moeten opbouwen, zoals ZZP-ers, en die naast een ouderdomspensioen ook het nabestaandenpensioen willen afdekken. Daarnaast biedt REAAL bankspaarproducten aan in de lijfrentesfeer en in box 3.6  Wat is de kostenstructuur van deze producten?

Zie het antwoord op vraag 4.

Bijlagen:

De compensatieregeling van SNS REAAL is tot stand gekomen in overleg met belangenorganisaties. De regeling is bovendien in lijn met afspraken die andere aanbieders van beleggingsverzekeringen met belangenorganisaties hebben gemaakt. Sommige consumenten zullen niet tevreden zijn. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat REAAL niet compenseert voor beleggingsverliezen. Het is juist dat de uitvoering van de compensatieregeling niet eenvoudig is. Het gaat om een ingewikkelde en omvangrijke operatie. Daarom is er ook de nodige tijd mee gemoeid. Wij doen ons uiterste best om onze klanten zo snel mogelijk van de correcte informatie te voorzien.8   Wat vindt Reaal van het idee dat verzekeraars actiever hun klanten zouden moeten benaderen om ze een genereuzer aanbod te doen voor compensatie over het verleden? Voor de toekomst zou de verzekering dan moeten worden omgezet naar een transparanter product met lagere kosten.

Dat is niet aan de orde. REAAL richt de aandacht nu op de uitvoering van de compensatieregeling. De definitieve regeling is zeer recent, in november 2010 tot stand gekomen en het is goed dat wij onze klanten op dit punt nu duidelijkheid kunnen bieden. Wij zien het akkoord over de compensatieregeling als een goed vertrekpunt om breder te kijken naar ons aanbod van beleggingsverzekeringen en te bezien waar verdere productverbeteringen zijn aan te brengen ten behoeve van onze klanten.