Reactie zaadbanken - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Mvws Logo

Sperma mag in Nederland niet op grote schaal worden gedoneerd. Maar via de European Sperm Bank in Amsterdam kunnen mannen alsnog over de hele wereld tientallen kinderen verwekken. Radar vroeg het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om reactie. De reactie lees je hieronder. 

"Het kan echt niet dat met de zaadcellen van één donor grote aantallen kinderen worden verwekt. 

In Nederland wordt dit voorkomen met de wetswijziging van de Wdkb, die volgend jaar in werking treedt. Dan is geborgd dat in Nederland de zaadcellen van één donor bij niet meer dan 12 vrouwen mogen worden gebruikt.

De ESB heeft een erkenning als orgaanbank in de zin van de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal (Wvkl). De ESB houdt zich aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Het lichaamsmateriaal (de zaadcellen/het sperma) gaat na donatie naar Denemarken en wordt vandaaruit gedistribueerd naar het buitenland. Hierdoor valt de uiteindelijke toepassing buiten ons toezicht.

We onderzoeken of het mogelijk is om via Nederlandse wetgeving maatregelen te treffen om massadonatie met in Nederland gedoneerd sperma te voorkomen (motie lid Diederik van Dijk).

We kunnen Nederlandse donoren niet verbieden om te doneren waar en hoe vaak ze willen. Er wordt op Europees niveau in verschillende gremia vanuit Nederland gepleit voor een internationaal maximum (aantal vrouwen per donor). Hier is tot op heden nog geen overeenstemming over omdat er binnen Europa verschillend gedacht wordt over sperma- en eiceldonatie.

Wensouders kunnen informatie vinden over donorconceptie en de gewenste route (namelijk via een Nederlandse fertiliteitskliniek) bij het Landelijk Informatiepunt Donorconconceptie (Lidc). Hier worden ouders gewezen op de risico’s/nadelen van het gebruik maken van een buitenlandse spermabank."