Rechter oordeelt dat enkelglas een gebrek is: dit betekent het voor jou

Enkelglas

760.000 huurwoningen in Nederland hebben enkelglas, zo bespreken we in de uitzending van 18 maart 2024. Vorige maand heeft een kantonrechter in Amsterdam voor het eerst geoordeeld dat dit een ‘gebrek’ aan een woning is, waardoor de verhuurder werd gedwongen het glas te vervangen. Wat betekent dit voor jou en wat kun je doen als je klaar bent met in de kou zitten?

Voordeel van de huurder

“Het is een belangrijke uitspraak”, zegt Ayelt de Wit, adviseur bij Stichting !WOON. de stichting stond de huurder bij tijdens de rechtszaak in Amsterdam. “Veel huurders kunnen hierop verder procederen.” Er is nu jurisprudentie dat enkelglas een gebrek is. Dit wil zeggen dat een rechter eerder een soortgelijke zaak heeft behandeld. In dit geval in het voordeel van de huurder.

Dit betekent de uitslag voor vrije sector huur

Hoe nu verder als jij enkelglas hebt? Als je in de vrije sector een gebrek wilt oplossen moet je, als je er niet uitkomt met je verhuurder, meteen naar de rechter stappen. De rechter bepaalt dan of enkelglas een gebrek is en of het vervangen moet worden. De Wit zegt dat er een grote kans is dat rechters de uitspraak van vorige maand zullen volgen.

Dit betekent de uitspraak voor sociale huur

Als je een sociale huurwoning hebt, kun je vóór je naar de rechter gaat eerst naar de Huurcommissie stappen. Zij kijken of ze een huurverlaging kunnen afdwingen op basis van hun Gebrekenboek. Tot nu toe staat enkelglas daar niet in. Beleidsmedewerkers van de Huurcommissie maken op basis van het huurrecht een vertaling naar het Gebrekenboek. Een woordvoerder van de huurcommissie zegt niet te weten of jurisprudentie daarbij meegenomen wordt. Wel zegt de woordvoerder ‘de uitspraak te bestuderen’.

Meer over