Rechter verbiedt goedkope taxidienst

Het bedrijf Uber moet stoppen met de taxidienst UberPOP. Chauffeurs die met UberPOP tegen betaling personen vervoeren in hun eigen auto, doen dat illegaal als ze niet beschikken over een taxivergunning. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald.

De zaak was door het bedrijf aangespannen en de uitspraak werd maandagochtend gedaan door de rechtbank in Den Haag.

De omstreden taxidienst had bezwaar gemaakt tegen boetes die werden opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De inspectie deelde in oktober in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie voor het eerst boetes uit in Amsterdam.

Klanten kunnen de taxi's van Uber oproepen via een app op de smartphone. Vorige week nog liet het bedrijf weten te willen uitbreiden naar Rotterdam en Den Haag.

Taxivergunning is nodig

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is blij met de uitspraak en had die ook verwacht. 'Dit sterkt het rechtsgevoel van onze leden. Vervoer over de weg tegen betaling valt onder de Wet personenvervoer. Daar heb je nu eenmaal een taxivergunning voor nodig als ondernemer. En ook voor chauffeurs en voertuigen gelden bepaalde minimale eisen', aldus een woordvoerder.

UberPOP ging ook volgens ILT niet om een vorm van carpoolen. Chauffeurs rijden bewust naar een stad om zich daar vervolgens aan te bieden voor ritten tegen betaling, aldus KNV.

Update: 12:54 Uber gaat in beroep

Uber gaat in beroep tegen de uitspraak over de taxi-app UberPOP. 'Dit is slechts de eerste stap in een langlopende juridische strijd. We zullen in beroep gaan', reageerde Uber.

'De uitspraak van de rechter oordeelt niet over de legaliteit van UberPOP, alleen over de boetemaatregel.' Het vonnis is volgens het bedrijf gebaseerd op een verouderde wet uit 2000. 'Toen waren er nog geen smartphones en andere innovatieve manieren om kwaliteit te waarborgen.'

Uber gaat door

De uitspraak is voor Uber geen reden te stoppen met het aanbieden van de dienst. 'We gaan door met het aanbieden van UberPOP om de vernieuwing die we in gang hebben gezet niet te laten stranden. Het is nu aan de politiek om vaart te maken met gemoderniseerde wetgeving en niet te wachten tot eind 2015, zodat innovatie niet tot stilstand komt. Wij zullen er alles aan doen om hierbij te helpen.'

Volgens directeur Niek van Leeuwen loopt er op dit moment al een bezwaarprocedure tegen het oordeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die de dienst als illegaal taxivervoer beschouwt. Naar verwachting vindt hierover begin volgend jaar een hoorzitting plaats. Tegelijkertijd tekende Uber bezwaar aan tegen de boetes die vier taxichauffeurs in oktober kregen omdat via de app mensen met zich lieten meerijden tegen betaling.

Bron: ANP