Rechter verklaart D-reizen failliet

d-reizen-failliet-06042021.jpg

D-rt Groep, het bedrijf achter reisorganisatie D-reizen is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Volgens het bedrijf wordt de reissector enorm getroffen door de coronacrisis. Doordat er vrijwel geen inkomsten binnenkomen en de vertraging van het voucherfonds is de reisorganisatie niet in staat te overleven en genoodzaakt om faillissement aan te vragen, zo klinkt het. De franchise ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement.

'Het is een gitzwarte dag voor ons', zegt Jan Henne de Dijn, de hoogste baas van het bedrijf. 'Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken geweest met partijen om tot een oplossing te komen. Met ons faillissement valt een belangrijke schakel weg in de reisindustrie in Nederland,' zegt De Dijn tegen de NOS. 

Curator onderzoekt mogelijkheden

Het is nog onduidelijk wat het faillissement precies betekent voor consumenten die nog geld krijgen van D-reizen. Een curator moet het faillissement gaan afhandelen en kijken wat de mogelijkheden zijn, zoals of een doorstart mogelijk is. 'Hopelijk komt er een doorstart zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan en de werkgelegenheid kan worden behouden', aldus De Dijn.

Reisvouchers zijn gedekt

ANVR-topman Frank Oostdam schrikt ervan, laat hij weten in een eerste reactie aan het Algemeen Dagblad. 'Dit is dramatisch', zegt hij. Het was wel bekend dat het bedrijf in een lastige situatie verkeerde, maar dit had hij niet verwacht. Oostdam vreest voor een domino-effect waardoor andere bedrijven mogelijk ook omvallen. Hij stelt wel dat klanten met een voucher niets te vrezen hebben. De uitgegeven vouchers worden gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). 

Als je nog een geboekte pakketreis hebt, gaat SGR kijken of de reis alsnog door kan gaan of dat er nieuwe geboekt kan worden. Mocht dit niet lukken dan kun je op een gegeven moment een claim indienen van SGR om je geld terug te krijgen. Maar dat is nu nog niet aan de orde, het indienen van zo'n claim kan waarschijnlijk pas over een paar maanden. 

D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf heeft tegenwoordig 1150 medewerkers en 285 reisbureaus.

Update

Reis of vlucht via D-reizen geboekt, bij wie moet je zijn?

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) geeft garantie op vouchers of reisovereenkomsten van mensen die een pakketreis of een losse overeenkomst voor een verblijf hebben geboekt. Wanneer zij iets horen kan SGR nog niet zeggen. 'We zijn afhankelijk van een curator ten aanzien van de klantgegevens en de boekingsgegevens. Zodra wij die ontvangen dan kunnen wij aan de slag.' De stichting benadert dan klanten via het e-mailadres waarmee zij geboekt hebben.  

Losse vluchten die geboekt zijn via D-reizen worden niet gedekt door SGR. Volgens SGR kunnen deze klanten contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij waar de vlucht is geboekt. D-reizen kon daar dinsdag nog niets over zeggen en bekijkt de mogelijkheden.

Bron: ANP