Rechter: Zonnepanelenkoning Bob Ultee moet klant compenseren

Bob Solar (het zonnepanelenbedrijf dat 50 procent aanbetalingen vroeg, maar 0 procent leverde) moet van de rechter een gedupeerde terugbetalen. De gedupeerde betaalde bijna 3.000 (van de in totaal ruim 6.000 euro) aan het bedrijf van Bob Ultee, maar kreeg nooit de beloofde 12 zonnepanelen en omvormer geleverd. Bob Solar zei tegen de klant dat ze de klus hadden overgedragen aan een ander bedrijf: Elektra Unie. De klant zegt daar helemaal niet mee akkoord te zijn gegaan. De rechter gaat daar nu in mee.
Bob Solar werd Elektra Unie
Radar besteedde in oktober 2023 aandacht aan de zaak. Meerdere mensen meldden zich bij het televisieprogramma met het verhaal dat ze forse aanbetalingen hadden gedaan van enkele duizenden euro's Bob Solat. Er werden geen zonnepanelen geleverd. Na verloop van tijd kwam er een ander bedrijf op de lijn: Elektra Unie. Aan deze partij zouden de klanten zijn overgedragen.
De klanten wisten zelf van niets en vertelden Radar dat hen hiervoor nooit om toestemming is gevraagd. En dat is nodig om klanten rechtsgeldig over te nemen. Ook dat bedrijf leverde trouwens bij de gedupeerden geen zonnepanelen. De aanbetaling die de consumenten deden is het maximale voor de zonnepanelen-branche, namelijk 50 procent van het totaalbedrag.
Tot heden geen verklaring
Radar vroeg destijds beide bedrijven om uitleg, maar ontving geen sluitende verklaring. Belangrijker: de voorschotten van de klanten bleven foetsie. Bob Solar (aan wie de aanbetalingen waren gedaan via een bedrijf genaamd Diyon BV) zei dat Elektra Unie de duizenden euro's per gedupeerde klant had ontvangen.
En Elektra Unie wees op haar beurt weer naar Bob Solar. De klanten werden van het kastje naar de muur gestuurd. Er werden talloze aangetekende brieven van gedupeerden aan de adressen van Bob Solar, Elektra Unie en advocaat Maarten Riep gestuurd. Ten spijt bleven terugbetalingen uit.
Bob Solar is volgens de website onderdeel van Bob Eco ltd. Een bedrijf in Hongkong met in de aanbieding: de Bobcoin. Dat is een digitale munt met het hoofd van Bob Ultee erop en elektrische scooters voor in Afrika. Want 'energie en filantropie zijn slechts twee van Bob Ultee's aandachtspunten'.
Flinke kosten door toegewezen schadevergoeding
De gedupeerde uit Duiven die Bob Solar voor de rechter daagde krijgt gelijk. De gedupeerde vorderde niet alleen de aanbetaling terug, maar ook de misgelopen stroomopwekking. Bob Solar zei in verweer tegen de rechter dat alle contracten over gedragen waren aan Elektra Unie, en dat die partij dus verantwoordelijk is.
De rechter ziet dat er een overname heeft plaatsgevonden, maar Bob Solar kan niet aantonen dat de klant uit Duiven toestemming heeft gegeven voor de overdracht naar Elektra Unie. En dat is wel vereist. Relevant is dat de klant uit Duiven ook ontbinding van de overeenkomst heeft aangevraagd per aangetekende brief. Die brief is alleen nooit opgehaald door Bob Solar bij het ophaalpunt.
De uitspraak van de rechter
De rechter zegt daarover: "Dat Bob Solar de aangetekende brief niet heeft opgehaald bij het PostNL-punt komt voor haar rekening en risico en daarmee wordt de brief beschouwd als te zijn ontvangen". Gezien de andere verstuurde brieven door gedupeerden is dit een interessant detail uit de uitspraak.
Bob Solar moet de bijna 3.000 euro aanbetaling van de klant teruggeven. En de rechter vindt ook de ruim 1.500 euro misgelopen energieopbrengst een terechte eis. Maar dat is nog niet alles: De klant krijgt ook nog 1.300 euro omdat de offerte van Bob Solar lager is dan andere aanbieders, waardoor de klant nu meer moet betalen voor de bestelde panelen van destijds. Een flinke som geld, waar Bob Solar, zoals in de uitspraak te lezen is, niet blij mee is. Bob Solar heeft op haar beurt een procedure gestart om dit geld terug te krijgen van Elektra Unie. Of ze dat gaat lukken is voor de consument niet relevant, Bob Solar blijft voor hen de contractspartij. Bob Solar is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan.
Juridische strijd van Bob Ultee
Het is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf van Bob Ultee een rechtszaak verliest. Eerder daagde Bob Solar Radar voor de rechter omdat ze vond dat het tv-programma de goede naam van Bob Solar had geschonden.
Ook daar zei de rechter dat uit de stukken niet bleek dat klanten hadden ingestemd met een contractovername. Tegen deze uitspraak is Bob Solar opnieuw in hoger beroep gegaan.