Reclamebranche naar de rechter om ja/ja-sticker

ja-neesticker.jpg

Verspreiders van reclamedrukwerk stappen naar de rechter vanwege de invoering van de ja/ja-sticker in Amsterdam. De gemeente wil dat de stadsbewoners in plaats van het plakken van een sticker op de brievenbus waarop staat dat ze geen folders willen ontvangen, aangeven als ze het wel willen.

Dit moet per juni ingaan, maar de brancheorganisaties MailDB en KVGO willen dit voorkomen. Ze willen dat de rechter eerst uitspraak doet over de rechtmatigheid van de ja/ja-sticker voordat hij wordt ingevoerd. De verspreiders vrezen voor grote schade voor retailers in de hoofdstad, die de folders als een belangrijk middel zien om hun klanten te bereiken. Ze voelen zich genegeerd door de gemeente en vinden dat het huidige systeem met de nee/nee- en nee/ja-stickers prima werkt.

Geen sticker, geen folder

Volgens het stadsbestuur belandt het reclamedrukwerk bij veel mensen zonder sticker alsnog ongelezen in de afvalbak. Vandaar dat het college van burgemeester en wethouders het systeem wil omdraaien: wie geen sticker plakt, krijgt voortaan geen folders meer, maar nog wel huis-aan-huis bladen. Op die manier wil de stad de verspilling van papier tegengaan. De gemeenteraad moet hier overigens nog mee instemmen. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Bron: ANP