Recordaantal mensen wisselen van energieleverancier

energieleveranciers.jpg

In Nederland zijn nog nooit zoveel consumenten overgestapt van energieleverancier als in de afgelopen twaalf maanden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Tussen medio 2015 en medio 2016 stapte 17 procent van de energieconsumenten over. Consumenten die al eens zijn overgestapt, doen dit ook vaker, aldus de toezichthouder. Ongeveer 64 procent van deze groep is twee keer of vaker overgestapt.

Meer concurrentie

Door over te stappen dwingen consumenten de energiebedrijven om te concurreren, wat leidt tot betere dienstverlening en lagere prijzen. Nederlandse consumenten kunnen tot ruim 300 euro per jaar op hun energiejaarrekening besparen, zo rekent de ACM voor. De hoogte van de besparing verschilt per looptijd van het contract. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt, kunnen het meeste besparen door het alsnog te doen.

Nederland meest competitieve markt

Uit onderzoek blijkt volgens de ACM verder dat Nederland voor zowel elektriciteit als gas een van de meest competitieve markten in Europa heeft. 'In Nederland stappen relatief veel consumenten over van energieleverancier. Zij kunnen daarbij kiezen uit een relatief groot aantal leveranciers en kunnen gemakkelijk prijzen vergelijken'.

Minder kosten voor elektriciteit en gas

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalde op 1 juli 2016 1550 euro per jaar voor elektriciteit en gas. Op 1 juli vorig jaar was dat 1699 euro. De rekening bestaat voor 38,5 procent uit leveringskosten, voor 41 procent uit belastingen en de rest betreft netwerkkosten en de meterhuur.

Bron: ANP