Refurbished smartphone: hoe betrouwbaar is een herstelde tweedehands telefoon?

refurbished-telefoon-betrouwbaar-170807.jpg

Het kopen van een nieuwe smartphone kan een dure aangelegenheid zijn. Sommige nieuwe iPhones of Android-smartphones kosten meer dan duizend euro. Een alternatief is een refurbished telefoon. Wat is een refurbished telefoon en hoe betrouwbaar zijn deze telefoons?

Bij het kiezen een nieuwe smartphone zijn er enkele eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Radar heeft zes punten op een rijtje gezet waar je rekening mee kan houden als je een nieuwe smartphone uitkiest. Nieuw voor jou betekent niet per se dat het om een nieuw toestel gaat. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands toestel of zelfs een volledig gerenoveerde telefoon.

Wat is een refurbished smartphone?

De markt voor refurbished telefoons is hard in opkomst. NOS op 3 meldt dat in 2015 wereldwijd 81 miljoen gerenoveerde telefoons zijn verkocht. De verwachting is dat dit aantal in 2020 is gegroeid naar 223 miljoen. Overigens bestaan er ook refurbished versies van andere elektronica producten, zoals tablets of laptops.

De onderdelen voor refurbished telefoons komen van over de hele wereld. Eén van de grootste aanbieders van opgeknapte smartphones in Nederland, Leapp, haalt bijvoorbeeld vooral onderdelen uit Amerika en Azië.

Kwaliteit van een refurbished smartphone

Als je een nieuwe telefoon koopt, kun je er van uit gaan dat het om een kwalitatief goed product gaat. En anders kun je altijd nog terugvallen op de garantie. Bij een refurbished telefoon heb je deze zekerheid niet altijd. De telefoon die jij overneemt kan een toestel zijn dat na aanschaf retour is gestuurd, maar het kan ook gaan om een telefoon dat al een langere tijd intensief is gebruikt.

Grofweg zijn er drie gradaties waar refurbished producten kunnen worden ingedeeld. Allereerst heb je de producten die zo goed als nieuw zijn. Met een beetje geluk zijn dit telefoons die, zonder dat ze zijn gebruikt, retour zijn gestuurd. De tweede categorie heeft een paar kleine krassen en de derde categorie zijn producten met intensieve gebruikssporen. Denk hierbij aan krassen of aan vochtvlekken onder het scherm. Uiteraard geldt dat de prijs van de producten in principe lager ligt als er meer gebruiksschade zichtbaar is.

Toch kun je aan de buitenkant niet altijd zien hoe beschadigd een telefoon is. Een smartphone die er mooi uitziet kan bijvoorbeeld een beschadigde accu hebben. Hierdoor moet je ‘nieuwe’ smartphone constant aan de lader. Let voordat je een refurbished telefoon koopt goed op de voorwaarden en de garantie. Een goedkopere smartphone is prettig, maar je hebt er niets aan als je deze na een week niet meer kunt gebruiken.

Nieuw, tweedehands of refurbished?

Kun je het beste een nieuwe smartphone kopen of voldoet een tweedehands of refurbished exemplaar ook? Qua prijs zit een refurbished telefoon tussen een nieuw en een tweedehands exemplaar in. Toch blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat het prijsverschil tussen een nieuw en een refurbished telefoon in de praktijk soms tegenvalt. Bij sommige smartphones kun je een paar honderd euro besparen, terwijl bij andere telefoons het prijsverschil te verwaarlozen valt. Sommige toestellen zijn nieuw zelfs goedkoper dan het refurbished alternatief.

Veertig procent van de Radar-achterban geeft aan dat ze wel eens een gebruikte telefoon hebben gekocht. Daarbij kiezen consumenten vooral voor het overkopen van een smartphone van een familielid of vriend.

Bron: NOS op 3 / Consumentenbond