Meerderheid verkiest nieuwe smartphone boven tweedehands telefoon

poll-tweedehands-telefoon-kopen-170807.jpg

Polluitslag.

Indien je een nieuwe smartphone nodig hebt, kun je kiezen voor een nieuwe telefoon, maar je kunt ook gaan voor een tweedehands telefoon. Radar vroeg aan haar Testpanelleden: Heb jij weleens een gebruikte telefoon gekocht? Een meerderheid (60 procent) van de 670 respondenten heeft nog nooit een gebruikte telefoon gekocht.

De verkoop van gebruikte telefoons zit de afgelopen jaren in de lift. Naast de aanschaf van reguliere tweedehands elektronica is er ook steeds meer markt voor refurbished apparatuur. Dit zijn apparaten die door bedrijven worden opgekocht, schoongemaakt en waar nodig opgeknapt, om daarna voor een hogere prijs weer doorverkocht te worden. Een refurbished telefoon mag in bepaalde situaties zelfs vanuit je verzekering worden aangeboden als vervangend toestel als je oude telefoon stukgaat.Lees ook: Hoe betrouwbaar is een refurbished telefoon?

Liever van bekende overkopen gekocht dan in een winkel

Veertig procent van de pollrespondenten geeft aan dat ze wel eens een gebruikte telefoon hebben gekocht. Hiervan heeft de grootste groep een telefoon overgekocht van een familielid of vriend (bijna vijftien procent). Dertien procent heeft wel eens een telefoon van een andere particulier gekocht. De overige twaalf procent van de respondenten heeft een gebruikte telefoon gekocht in een tweedehands winkel of via een officiële dealer.

'Verwijderen van persoonlijke bestanden'

Op Twitter heeft Radar de vraag gesteld of jouw nieuwe telefoon een tweedehands exemplaar mag zijn. Liesbeth geeft aan dat een nieuw of refurbished exemplaar voor haar een optie is, zolang het maar geen tweedehands toestel is. 'Niet iedereen verwijdert zijn of haar persoonlijke bestanden', laat ze weten.

Verouderde software

Bert geeft aan dat het toestel meestal het probleem niet is, maar de software die er op staat. Een iPhone is voor hem nog een optie omdat die volgens hem ongeveer vier jaar wordt ondersteund, maar 'Android-toestellen hebben vaak na 2 jaar geen nieuwe software meer'.

Ook de prijs is een belangrijke reden om wel of niet voor een refurbished toestel te kiezen. Alexander laat weten: 'Ik zie soms refurbished modellen voor negentig procent van de prijs. Dan betaal ik liever honderd procent voor nieuw.'

Een deel van de Twitter-achterban heeft liever een nieuw toestel, maar dit hoeft niet per se het nieuwste model zijn. Volgens Rob is het hebben van een nieuwe smartphone voor velen een statussymbool. Rob: 'Kopen jullie ook een nieuwe als de oude nog gewoon goed is? Ik heb altijd oudere toestellen en die doen het gewoon prima.'

Deel ook jouw mening

Wil jij ook dat je mening meetelt? Voor alle Radar Testpanelleden staat er weer een nieuwe poll klaar. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel? Meedoen is gratis, je kunt je inschrijven via deze vragenlijst. Lees meer over het Radar Testpanel.