Regeling voor onverwachte schuld uit erfenis
Er komt een wettelijke regeling voor mensen die te maken krijgen met een onverwachte schuld uit een erfenis waarvoor ze met eigen geld aansprakelijk zijn. Dat schrijft de Telegraaf woensdag op haar website. Zij kunnen straks gemakkelijker naar de kantonrechter stappen om geheel of gedeeltelijk ontheffing te vragen.
Het gaat om schulden die de erfgenamen niet kenden en daarvan ook niet op de hoogte konden zijn; een onverkoopbaar huis valt niet onder deze regeling.
Het wetsvoorstel wijzigt Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek waardoor erfgenamen in uitzonderlijke situaties de mogelijkheid krijgen ontheffing te vragen van de verplichting om onverwachte schulden met privévermogen te moeten voldoen. Voorwaarde is wel dat de erfgenamen niets te verwijten valt: zij kenden de schuld niet en konden er ook niet van op de hoogte zijn. Het wetsvoorstel is voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, zoals de Raad voor de rechtspraak.
Wordt volledige ontheffing verleend, dan hoeft de erfgenaam de onverwachte schuld alleen te voldoen voor zover hij nog over geërfd vermogen beschikt. Bij een gedeeltelijke ontheffing bepaalt de kantonrechter wat de erfgenaam nog met eigen vermogen moet betalen, aldus de ochtendkrant.
De huidige wet kan tot problemen leiden als mensen een erfenis 'zuiver' aanvaarden. Wanneer je een erfenis 'zuiver' aanvaardt verkrijg je alle goederen en schulden uit de erfenis. Blijkt in zo'n geval sprake van een onbekende schuld die niet uit de erfenis kan worden betaald, dan moet de erfgenaam die met eigen geld betalen.
Het kabinet vindt het redelijk dat in dergelijke - uitzonderlijke - omstandigheden de erfgenaam wordt beschermd tegen onverwachte schulden als hem niets valt aan te rekenen. Bijvoorbeeld een te laat gevorderde eigen bijdrage AWBZ. Een schuld ontstaan door een onverkoopbaar huis valt dus niet onder de nieuwe regeling, omdat hypotheekschulden bekend (behoren te) zijn bij erfgenamen.Wat te doen met een erfenis?
Als erfgenaam kun je drie dingen doen met de erfenis.
- Je kunt de erfenis aanvaarden, de hele nalatenschap met de complete inboedel en eventuele schulden is dan voor de erfgenamen.
- Je kunt de erfenis verwerpen; in dit geval geef je aan dat je niets met de erfenis te maken wil hebben. Je kan dan ook geen enkele aanspraak meer maken op de erfenis.
- Dan is er nog de mogelijkheid om de erfenis beneficiair te aanvaarden, in dit geval aanvaard je de erfenis, maar pas nadat de schulden uit de erfenis zijn betaald met de baten van de overledene. Je zet als het ware een hek om je eigen vermogen. Als iemand schulden heeft, dan moeten die betaald worden uit de nalatenschap, de schuldeiser kan niet zomaar bij jou, de erfgenaam, aankloppen. Je eigen vermogen loopt zo geen gevaar.