Regels STAP-budget aangescherpt om misbruik te voorkomen

Laptop werken159223916_s.jpg

Het kabinet scherpt de regels aan voor het scholingsbudget STAP, onder meer om misbruik en oneigenlijk gebruik moeilijker te maken. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

Het STAP-budget is bedoeld om mensen de kans te geven een opleiding te volgen waarmee zij hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Tot dusver hebben ruim 200.000 mensen er gebruik van gemaakt, met een ‘goede spreiding’ wat betreft leeftijd, opleidingsniveau en contractvorm. Het doel was een brede groep te bereiken en dat is hiermee gehaald, aldus Van Gennip.

'Snoepreisjes'

Maar Van Gennip constateert ook dat er verbeterpunten zijn. De regeling werd eerder al tussentijds aangescherpt toen bleek dat er ‘snoepreisjes’ en cursussen mee gefinancierd werden die helemaal niet arbeidsmarktgericht waren.

Online cursussen populair

Daarnaast is een klein aantal opleidingen opvallend populair gebleken. Dat zijn met name cursussen die vooral online gegeven worden. Dat maakt het aantrekkelijk voor aanbieders om veel deelnemers te werven, omdat de extra kosten per cursist beperkt zijn. Er komt nu een maximaal aantal toekenningen per opleiding. Op die manier moet worden voorkomen dat de STAP als een ‘ongepast verdienmodel’ wordt gebruikt.

Problemen onderzocht door Radar

Radar heeft eerder aandacht besteed aan het STAP-budget en de problemen die daar omheen speelde. Zo is er maar een beperkt budget wat snel weg is, waardoor lang niet alle mensen de kans hebben om het aan te vragen. Sommige cursussen leken ook vooral een winstoogmerk te hebben. Ook is lang niet iedereen tevreden met de cursus zelf.

Bron: ANP