Reisadvies Griekse eilanden terug naar oranje, reisbureau's ondernemen actie

28052021griekenland.jpg

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden van Griekenland, waaronder Kos, Mykonos en Rhodos, vanaf aanstaande zondag weer op oranje. Dat betekent dat reizen naar deze eilanden vanaf dat moment wordt afgeraden. Reizigers die al op deze Griekse eilanden verblijven, moeten vanaf zondag voor vertrek naar Nederland een test overleggen en bij terugkomst in Nederland in quarantaine.

Het ministerie besluit over de reisadviezen voor Europese landen op basis van advies van het RIVM, dat daarvoor onder meer naar besmettingscijfers kijkt. Op 15 mei werd het reisadvies voor het grootste deel van de Griekse eilanden gewijzigd van oranje naar geel, en werden vakantiereizen weer mogelijk. De coronacijfers in die gebieden gaven daar toen aanleiding toe. Vorige week constateerde het RIVM echter dat de situatie verslechterde in de Zuid-Egeïsche eilanden.

'Cijfers zijn zorgwekkend'

'Om een jojo-effect zo veel mogelijk te voorkomen, is deze week bekeken of de trend zich doorzet of dat er wellicht sprake was van een tijdelijke piek. Helaas bleken de cijfers deze week wederom zorgwekkend', zegt het ministerie. 'Daarom is besloten om de Zuid-Egeïsche eilanden, in overeenstemming met het advies van het RIVM, vanaf zondag aan te wijzen als gebied met een verhoogd risico, wat resulteert in een oranje reisadvies.' Het ministerie realiseert zich dat 'deze beslissing veel impact kan hebben op reizigers'.

'Situatie in een land kan snel veranderen'

Het ministerie benadrukt nogmaals dat reizen in deze tijd gepaard gaat met risico's. 'Het is én blijft belangrijk dat reizigers zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De situatie in een land kan immers snel veranderen.'

Inreisbeperkingen groene en gele landen

Ook kan het zijn dat landen met de kleurcode groen en geel zelf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen, bijvoorbeeld een negatieve test of quarantaineverplichting. Als landen geen Nederlandse toeristen toelaten, blijven ze oranje.

TUI haalt reizigers terug

TUI gaat 1200 klanten naar huis brengen die op dit moment verblijven op Rhodos, Kos en Karpathos. Dat hoeft volgens de reisorganisatie niet halsoverkop. Het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden van Griekenland wordt vanaf aanstaande zondag weer op oranje gezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen.

Daarnaast annuleert TUI de vakantie van reizigers die binnenkort naar Rhodos, Kos of Karpathos zouden vertrekken. Zij krijgen hun geld terug. 'Velen zouden het liefst toch op vakantie gaan. Wij zijn op dit moment druk bezig om hen een alternatief te kunnen bieden op een andere bestemming', zegt een woordvoerster. Alternatieve bestemmingen zijn Portugal, een van de Spaanse eilanden of Corfu en Zakynthos, Griekse bestemmingen die liggen in de Ionische Zee.

Corendon druk bezig met omboeken

Corendon is druk bezig met het bellen van klanten die de komende weken een reis hadden geboekt naar Rhodos of Kos. Zij krijgen de mogelijkheid om te boeken naar een andere bestemming of om hun vakantie te annuleren.

Voor de komende twee weken hadden bijna tweeduizend klanten van Corendon een reis geboekt naar Kos of Rhodos. 'We zien dat vrijwel iedereen zin heeft om op vakantie te gaan en kiest voor een andere bestemming', zegt een woordvoerster. Ibiza en Mallorca, maar ook Portugal en Curaçao zijn populaire alternatieve bestemmingen. 'Wellicht dat we vaker gaan vliegen naar deze plekken met een geel reisadvies', aldus Corendon.

Alle geplande vluchten van Corendon naar Kos en Rhodos vervallen tot half juni. Reizigers die tot die tijd een vakantie hebben geboekt voor de Griekse eilanden, worden allemaal gebeld.

Bron: ANP