Reizen buiten Europa misschien toch mogelijk deze zomer

16062020 Vakantie.jpg

Reizen naar een aantal landen buiten Europa wordt misschien toch nog mogelijk deze zomer. 'Dat hopen we natuurlijk', zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Sinds maandag is het negatief reisadvies voor zestien landen in Europa opgeheven.
'De verwachting is dat deze zomer de richtlijnen ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Dit zal zoveel mogelijk in samenspraak gebeuren met andere EU-landen', aldus Bloks ministerie.

Nu nog afgeraden

Reizen buiten Europa wordt momenteel nog afgeraden. Dat kan alleen veranderen als het ter plaatse veilig is en het betreffende land zelf weer toeristen toelaat, zei Blok maandagochtend op Schiphol. Maar het hangt ook af van 'het tempo waarin we terug kunnen naar normaal'. Het virus moet ook in Nederland niet weer om zich heen grijpen.

Blok waarschuwt reizigers dat onbekommerd reizen er deze zomer sowieso niet in zit. 'Vakantie vieren in het buitenland, het kan weer. Maar het wordt niet zo zorgeloos als voor de coronacrisis, want er blijven risico's.'

Minster benadrukt goede voorbereiding

De bewindsman sprak op Schiphol reizigers en benadrukte vooral hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Ook ontving hij op de luchthaven de Franse staatssecretaris Amélie De Montchalin van Europese Zaken.
In het onder Nederlanders populaire Frankrijk is 'iedereen weer welkom', onderstreepte De Montchalin. 'Al zullen de coronaregels de vakantie misschien net iets anders maken dan voorheen.' Ze raadde vakantiegangers aan 'vooraf te reserveren, dan wachten niemand verrassingen'.

Binnen Europa en Caribisch deel koninkrijk

Vakantiereizen naar België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland is weer mogelijk. Dat geldt ook voor het Caribische deel van het koninkrijk.
Er gaan meer landen open dan premier Mark Rutte begin deze maand voorspelde. Hij ging ervan uit dat voor twaalf landen reizen weer mogelijk zou worden vanaf 15 juni. Spanje wacht tot 21 juni.

Andere landen EU en Schengenzone

De verwachting is dat het negatieve reisadvies in verband met het coronavirus in de komende drie weken ook voor bijna alle andere landen van de EU en Schengenzone verdwijnt. Vakantiereizen naar Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken blijven naar verwachting deze hele zomer afgeraden.

Niet verzekerd bij negatief reisadvies

Vakantiegangers die naar een land gaan waarvoor een negatief reisadvies geldt, zijn niet verzekerd. Reizigers moeten zich in het buitenland ook houden aan de daar geldende corona-afspraken, benadrukt het kabinet. Nederland gaat geen vakantiegangers repatriëren als zij onverhoopt in problemen komen door een nieuwe uitbraak van het coronavirus in hun vakantieland.

Alleen noodzakelijke reizen naar het buitenland waren sinds medio maart mogelijk.

Bron: ANP