background branding

Reizen tijdens de pandemie: het gele boekje, coronapaspoort en testbewijzen

11:06 vaccinatie.jpg

Nu de vaccinatiecampagne op gang is, komen er bij Radar steeds meer vragen binnen over vaccinatiebewijzen, het gele boekje en reizen. Wij zochten uit wat wel en niet geldig is, met welke voorwaarden je kunt reizen en wat de precieze functie van het gele boekje is.

Het begon met de nieuwsberichten over stempels in het gele boekje. Vanaf nu zetten alle GGD'en deze stempels en worden er veel meer boekjes besteld dan normaal. Het gele boekje bestaat al jaren en wordt gebruikt om verplichte vaccinaties voor verre reizen in af te stempelen. Veel mensen vragen nu, naast de bevestigingskaart van hun vaccinatie die iedereen krijgt, om stempels van de coronavaccinatie in het gele boekje.

Stempels in het gele boekje als vaccinatiebewijs?

Momenteel is er in Nederland geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. De stempels in het gele boekje gelden dus niet als officieel door de Nederlandse overheid uitgegeven vaccinatiebewijs, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid ons weten. 

Voor je eigen administratie is het vooral heel belangrijk om de bevestiging van de vaccinatie en de registratiekaart die je op de priklocatie krijgt goed te bewaren. Sommige mensen vinden het fijn om deze bevestiging in het gele boekje te bewaren bij de andere vaccinaties die zij gehad hebben.

Hoe kom je aan stempels als je al gevaccineerd bent?

Als je bij het vaccineren nog geen geel boekje had, of je nog niet bewust was van het bestaan ervan, kan het zijn dat je achteraf toch stempels in het boekje wilt. De woordvoerder geeft aan dat je hiervoor het best terecht kan bij de GGD waar je gevaccineerd bent. Kijk daarvoor eerst op de website van jouw GGD-regio, hier staat vaak informatie over het (achteraf) registreren van de vaccinatie in het gele boekje.

Het gele boekje als coronapaspoort

Omdat de stempels in het boekje vooralsnog niet officieel gelden als coronavaccinatiebewijs kun je deze ook nog niet gebruiken als coronapaspoort. Het valt voor het ministerie echter niet uit te sluiten dat er landen zijn, met name buiten Europa, die het wel tijdelijk accepteren als bewijs, vertelt de woordvoerder.

Internationale afspraken ontbreken echter dus het zal per land verschillen of je registratiekaart óf het gele boekje geaccepteerd worden.

Coronabewijs in de toekomst

Het ministerie geeft aan druk bezig te zijn met een coronabewijs, namelijk het 'Digital Covid Certificate'. Dit bewijs kan gebruikt worden om aan te tonen dat iemand een beperkt risico vormt voor het overdragen van COVID-19, omdat hij of zij;

  • Volledig gevaccineerd is
  • Recent, dus minder dan 72 uur geleden, negatief getest is
  • Onlangs, dus binnen de afgelopen 6 maanden, al besmet geweest is met corona

Er is volgens de woordvoerder dus altijd een alternatief voor vaccinatie

Toepassingen van dit coronabewijs

De overheid wil het certificaat gebruiken om toegang te verlenen tot locaties en evenementen in Nederland. Hiervoor komt er een Nederlands coronabewijs. Op dit moment is alleen een testbewijs een geldige manier om toegang te verkrijgen. Dit verandert als stap vier van het openingsplan ingaat, aldus de woordvoerder. 'Het kabinet heeft het voornemen om dan ook vaccinatiebewijzen en herstelbewijzen als coronatoegangsbewijs te activeren.'

Reizen met een coronabewijs?

Ook komt er een bewijs om reizen binnen de EU weer mogelijk te maken. Daarvoor is er het 'EU Digitaal Corona Certificaat'. Vanaf 1 juli is dit certificaat beschikbaar voor iedereen boven de twaalf.

Je kunt dit bewijs maken met de CoronaCheck-app. Deze kun je downloaden in de App Store van je telefoon of via CoronaCheck.nl

Met deze app haal je de informatie over je coronastatus op uit verschillende systemen, onder andere die van het RIVM en de GGD. Er wordt vervolgens een QR-code aangemaakt die kan worden uitgelezen aan de grens of op het vliegveld.

Ik heb geen smartphone, kan ik toch reizen?

Ook voor mensen zonder smartphone is het mogelijk om een coronabewijs te krijgen. Je kunt de bovengenoemde QR-code namelijk uitprinten of uit laten printen via de website www.coronacheck.nl. 

Voldoet één prik in combinatie met een doorgemaakte besmetting in het buitenland?

Het EU Digitaal Corona Certificaat kun je ook verkrijgen nadat je één prik hebt gehad. Het is dan wel aan het land waar je heel gaat om te bepalen of één prik, al dan niet in combinatie met een doorgemaakte besmetting, volstaat, laat de woordvoerder weten. 

Er wordt wel geprobeerd dit binnen Europese landen te harmoniseren. Op vijftien juni komen de EU-ministers bijeen om deze kwestie te bespreken. Het ministerie adviseert om altijd wijsopreis.nl te checken voor je vertrekt. Hierop zijn de eisen te vinden die gehanteerd worden door het land van bestemming en doorreis. 

Toch voor de zekerheid een tweede prik?

De woordvoerder geeft aan dat de afweging om na een doorgemaakte corona-infectie alsnog een tweede prik te halen bij de mensen zelf ligt. 'Het is altijd een mogelijkheid maar je kunt ook reizen op een testbewijs of een eventueel herstelbewijs.'

Geen quarantaine na vaccinatie

Ook werd bekend gemaakt dat Nederlandse vakantiegangers en andere EU-burgers die volledig gevaccineerd zijn niet in quarantaine hoeven na het bezoeken van een EU-land. Ook hoeven zij niet meer getest te worden. Volledig betekent twee prikken van AstraZeneca, Moderna of Pfizer of één prik van Janssen. Kinderen vanaf 12 jaar moeten een recente negatieve test kunnen tonen of aantoonbaar genoeg antilichamen hebben. Deze eis vervalt als er tussen groene gebieden gereisd wordt.

Update

Positief vooruitzicht voor reizigers

De criteria voor de Europese coronakaart worden binnenkort versoepeld. Dat betekent dat er vanaf volgende week meer landen 'groen' worden en dus als veilig bestempeld worden.

Daarbij krijgen mensen binnenkort de mogelijkheid om voor het Janssenvaccin te kiezen. De keuzemogelijkheid is vanaf 21 juni beschikbaar, liet minister Hugo de Jonge weten. We dit vaccin wil kan dat bij de GGD aangeven. Je hoeft dan slechts een prik te halen en bent dan dus volledig gevaccineerd.