Relatief weinig vreemde talen op basisschool

kind_02.jpg

Iets meer dan de helft van de kinderen op Nederlandse basisscholen leert een buitenlandse taal, vrijwel altijd Engels. Dat is flink onder het Europese gemiddelde. Van de 17,7 miljoen leerlingen die in de Europese Unie primair onderwijs volgen, krijgt bijna 82 procent les in een of meerdere vreemde talen.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In Portugal, België en Slovenië ligt het percentage nog lager dan de 52,2 in Nederland. In landen als Oostenrijk, Italië, Spanje, Frankrijk en Polen leren vrijwel alle kinderen een vreemde taal op de basisschool.

97 procent

In het voortgezet onderwijs krijgt bijna 97 procent van de leerlingen in Nederland een of meer andere talen op school. Behalve Engels leert bijna 58 procent Frans en ruim de helft Duits. Spaans wordt door minder dan 2 procent geleerd.

Scholen hebben alle ruimte

In een reactie laat een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Onderwijs weten dat scholen 'alle ruimte hebben om meer aandacht aan vreemde talen te besteden'. Staatssecretaris Sander Dekker wil basisscholen de keuze geven om 15 procent van de tijd Engels, Frans of Duits te geven of in een van deze talen les te geven.

Bron: ANP