Ouders willen omgangsvormen in vakkenpakket

school_800.jpg

Het vakkenpakket op school moet worden uitgebreid. Een meerderheid van de ouders wil 'omgangsvormen', sociale media en Engels verplichten in het basisonderwijs.

In het voortgezet onderwijs zou dat met techniek en extra sportles moeten gebeuren. Dat blijkt uit het Nationale School Onderzoek van het AD.

Driekwart is tegen Engels in de kleutergroepen

Van 85.000 geënquêteerde Nederlanders zijn zeven op de tien voor het verplichte vak 'omgangsvormen' op de basisschool. Engels op de basisschool vinden de meeste mensen ook prima, maar driekwart is tegen Engels in de kleutergroepen, zoals eerder door een landelijke danktank werd bepleit.

Ook wil een meerderheid meer regels op school zoals afspraken over petjes en minirokjes en alleen gezonde snacks in de kantine.

Rapportcijfer 7

Het onderwijssysteem, de scholen en docenten van onze kinderen scoren gemiddeld het rapportcijfer 7 in het onderzoek.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs laat aan het AD weten dat hij niets voelt voor aanpassing van het lespakket of meer verplichtingen. Kledingafspraken wil hij aan scholen overlaten. School is volgens hem meer dan alleen leren lezen en schrijven, 'maar we moeten niet alles op het bordje van de scholen leggen; er is ook een verantwoordelijkheid voor ouders.'

'Hier hoort het beste onderwijs'

Het rapportcijfer 7 voor het onderwijssysteem moet omhoog, vindt Dekker verder. 'In vergelijking met andere landen is ons onderwijs goed, daar geef ik de leraren een groot compliment voor. Maar we wonen in een van de mooiste en rijkste landen van de wereld, daar hoort ook het beste onderwijs bij.'

Bron: ANP