1 op 6 jongeren verslaafd aan social media

telefoon_01.jpg

Een op de zes jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media. Bij meisjes speelt dat meer dan bij jongens.

Meisjes zitten ook langer op diensten als Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype en YouTube. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Goed gevoel

Zes op de tien meisjes krijgen een goed gevoel als hun berichten geliket, geretweet of gedeeld worden. Bij jongens is dat minder dan de helft. Meisjes vinden het ook vervelender en worden onrustiger dan jongens wanneer ze niet online kunnen gaan. Ze zijn vaker bang dat ze dan iets missen. Ook krijgen meisjes vaker een goed gevoel als ze veel contacten hebben.

Persoonlijk contact

Toch vinden vrijwel alle jongeren persoonlijk contact belangrijker dan via sociale media. De diensten kunnen wel helpen bij het contact met familieleden en vrienden die ver weg wonen.

Negatieve gevolgen

Bijna de helft van de jongeren erkent dat sociale media negatieve gevolgen hebben voor hun leven. Ze slapen bijvoorbeeld 's nachts slechter, ze kunnen zich minder goed concentreren en hun cijfers op school gaan achteruit. Een kleine groep zegt zelfs dat ze slechter contact met familie en vrienden hebben door sociale media.

Bron: ANP / CBS