background branding

Wat is Instagram en wat kan ik ermee?

56984025_l.jpg

Hoor jij ook steeds meer over Instagram? Wil je het graag eens proberen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Radar legt het uit. (Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 31 juli 2019)

Instagram is een app waarmee je foto’s kunt bewerken en delen. Via het menu onderin je scherm kun je door de app navigeren:

Hoe pas ik mijn gegevens aan?

Het poppetje (op de foto hierboven ons logo), rechts in het menu, brengt je naar je eigen pagina. Hier zie je een overzicht van de foto's die je hebt geplaatst. Als tikt op 'je profiel bewerken', kun je gegevens over jezelf wijzigen.

Hoe vind ik mijn vrienden op Instagram?

Via het vergrootglas kun je gebruikers zoeken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op 'avrotrosradar'. Als je vervolgens op de pagina van Radar bent, kun je kiezen voor 'volgen'. De foto’s die Radar plaatst, zie je voortaan in je overzicht.

Hoe bekijk ik foto’s op Instagram?

Het huisje, links onderin het menu, brengt je naar dit overzicht. Hier zie je foto’s en video's van de gebruikers die je volgt. Door op het hartje onder een foto te tikken, kun je aangeven dat je een foto leuk vindt. Door op het spreekwolkje te tikken, kun je een reactie plaatsen. 

Volgorde foto’s en video’s op de tijdlijn
De foto's en video's in de tijdlijn staan niet in chronologische volgorde. Instagram bepaalt de volgorde op basis van de mensen die je volgt en welke berichten je leuk vindt.. Daardoor zie je dus niet per definitie de meest recente foto’s of video’s bovenaan staan. 

Hoe zie ik wie mijn foto's leuk vindt?

Via het hartje kun je recente activiteiten bijhouden. Je ziet hier bijvoorbeeld wie je foto's leuk vindt en wie je is gaan volgen. Klik je bovenin op 'volgen' dan kun je de activiteit van de mensen die jij volgt zien. Wie is degene die jij volgt gaan volgen en welke foto's heeft diegene geliked.

Hoe plaats ik zelf een foto of video?

Door op de middelste knop, het plusje, te tikken, kun je zelf een foto of video plaatsen. Onderin je scherm kun je kiezen voor 'foto', 'video' of 'Bibliotheek'. Door op een van de eerste twee te tikken, kun je zelf een foto of video maken. Kies je voor bibliotheek, dan kun je een bestand kiezen vanaf je telefoon. Wil je een foto of video uit jouw bibliotheek plaatsen, maar heb je heel veel bestanden op je telefoon. Klik dan bovenin op 'Filmrol'. Al jouw mappen worden zichtbaar zodat je beter de foto of video naar keuze kan selecteren. Is één foto niet genoeg? Klik dan op het meest rechtse rondje rechts onderin de foto met daarin een vierkantje. Je kan tot tien foto's selecteren die vervolgens als een slideshow geplaatst worden.

Zodra je een foto hebt gekozen, kun je in je scherm het formaat aanpassen. Als je tevreden bent kun je via het blauwe pijltje naar de volgende pagina. Hier kun je een filter of een effect toevoegen aan je foto. Vind je het resultaat mooi, dan klikje nogmaals op het pijltje. Op de laatste pagina kun je tekst, locatie en gebruikers aan je foto toevoegen.

Let op: je kan alleen video’s plaatsen die maximaal 60 seconden duren. Duurt jouw video langer? Knip de video dan in kleinere delen.

Wat is een hashtag?

Als je tekst toevoegt bij je foto, kun je voor bepaalde woorden een hashtag (#) plaatsen. Je foto komt dan terecht in een overzicht met foto’s met diezelfde hashtag. Let op: dit kan alleen als je profiel openbaar is. 

Het is mogelijk om hashtags te volgen. Je krijgt dan foto’s en video’s in je tijdlijn van verschillende gebruikers die de hashtag hebben gebruikt voor hun foto of video. Via het vergrootglas kun je tikken op ‘Tags’. Tik vervolgens in de zoekbalk bovenaan een woord in. Kies vervolgens een woord en klik op ‘Volgen’.

Wie kan mijn foto's zien?

Wanneer je een account aanmaakt op Instagram is je profiel in de eerste instantie openbaar. Als je wil dat gebruikers je toestemming nodig hebben om jouw foto te bekijken, kun je dit wijzigen door naar je eigen pagina te gaan. Androidgebruikers tikken op de drie puntjes rechtsboven in beeld. Apple-gebruikers kiezen voor het tandwieltje. In het volgende scherm vink je de optie 'privé-account' aan.

Direct Messages

Wil je een foto delen met een persoon, of met een select groepje? Dan kun je gebruik maken van de functie 'Instagram Direct'. Hier kun je privéfoto’s, filmpjes en berichten naar elkaar versturen.  Je vindt deze functie rechtsboven in je scherm. Een privébericht versturen kan op twee manieren:

Via het venster:

 1. Tik op het huisje in het menu.
 2. Tik rechtsboven op het pijltje of veeg je scherm naar links.
 3. Tik op het potloodje rechtsboven.
 4. Typ de gebruikersnaam in van de persoon die je wilt berichten en kies 'Volgende'.

Via een Instagram-profiel:

 1. Ga naar het profiel van een gebruiker.
 2. Tik op de 'bericht-button'.

Als je berichten wilt zien die je hebt verzonden via Instagram Direct, tik je rechtsboven in het overzicht. Je kunt vanaf dit punt de berichten beheren die je hier hebt verstuurd en ontvangen. Als je een bericht verstuurd hebt, kan je ook zien of de ontvanger het bericht gelezen heeft.

Het is mogelijk om berichten te krijgen van mensen die je niet kent. Deze berichten komen dan binnen in 'berichtverzoeken'. Deze moet je dan eerst accepteren voordat je erop kunt reageren. Als er ongewenste berichten binnenkomen kan je ze hier meteen verwijderen, zonder dat je verzender heeft gezien dat je hebt bericht hebt gelezen.

Heb je een foto in je feed gezien, die je met een specifiek persoon wil delen? Klik dan onder de desbetreffende foto op het pijltje, te vinden naast het hartje en het ballonnetje.

Videobellen via Direct Messages

Via Direct Messages kan je ook videobellen met iemand. Ga hiervoor naar een chat en tik op de camera rechtsboven.

Verhalen

Instagram heeft later de functie 'Verhalen' toegevoegd.  Dit is een andere manier om beelden met je volgers te delen, deze foto’s en filmpjes verdwijnen weer na 24 uur. Deze functie is te vergelijken met 'Mijn verhaal' op Snapchat.

Je kunt verhalen van anderen bekijken door op de ronde profielfoto’s met een paarse rand bovenaan de app te klikken. De verhalen worden zo een voor een afgespeeld. Je kunt delen overslaan door rechts te tikken. Als je het beeld ingedrukt houdt kun je een verhaal langer bekijken, en door links te klikken ga je terug naar het vorige beeld van een verhaal.

In tegenstelling tot Snapchat, blijven de verhalen bewaard in een archief. Wil je oude verhalen bekijken? Ga dan naar je profiel en tik op de drie streepjes bij Apple of de drie puntjes bij Android. Kies vervolgens 'Archief'. 

Hoe upload je een verhaal?

 1. Tik linksboven in je scherm of veeg naar rechts in je overzicht.
 2. Tik onder in het scherm op om een foto te nemen of houd vast om een video op te nemen.
 3. Veeg naar links en tik dan onder aan het scherm op Handsfree om een video te op te nemen zonder tikken en vasthouden.
 4. Tik op het scherm om te tekenen of om tekst of een sticker toe te voegen aan je foto of video.
 5. Ook kan je filters, je locatie, de temperatuur en de tijd toevoegen als 'sticker'. Zo kan je je eigen foto personaliseren.
 6. Je kunt op annuleren tikken om je foto of video te verwijderen of op opslaan om deze op je telefoon op te slaan. Wanneer je klaar bent, tik je op Je verhaal om je verhaal te delen. Ook kan je je verhaal afschermen voor specifieke mensen. Dit kan je regelen bij instellingen, linksboven in het 'mijn verhaal'-scherm.  Je kan ook een aparte verzendgroep maken. Je verhaal is dan alleen zichtbaar voor mensen die jij geselecteerd hebt. Dit doe je door op ‘Beste vrienden’ (groen rondje met een ster) te tikken nadat je een foto of video hebt geplaatst. Wanneer je met de gewone camera op je telefoon een mooie foto hebt gemaakt, kun je die ook delen in je verhaal. Dit doe je door omhoog te swipen. Je fotorol komt dan tevoorschijn en zo kan je de foto kiezen die je graag wil uploaden.  
 7. Je kunt zien wie jouw verhaal bekeken heeft door op de foto's linksonder in het verhaal te klikken. Als iemand een screenshot heeft gemaakt zie je dat door dit tekentje: achter de naam:

Wil je jouw verhaal opslaan? Ga dan naar je verhaal, veeg omhoog en tik op het pijltje met het streepje eronder. Je foto of video wordt opgeslagen in de filmrol van je smartphone. 

Wil je een foto of video die je op je profiel hebt staan in je verhaal zetten? Dit doe je zo:

 1. Kies een foto of video van je eigen profiel.
 2. Tik op het pijltje onder je foto of video.
 3. Kies 'Bericht toevoegen aan je verhaal'.

Hoogtepunten

Het is ook mogelijk om verhalen blijvend weer te geven door middel van de functie ‘Hoogtepunten’. Zo maak je een hoogtepunt aan:

 1. Ga naar je profiel en tik op 'Hoogtepunt' (het rondje met het plusje onder je biografie). 
 2. Kies een of meer verhalen waarvan je een hoogtepunt wilt maken.
 3. Tik op 'Volgende' en kies een titel. 
 4. Tik op 'Omslag bewerken' om je hoogtepunt een foto te geven. Deze foto wordt weergegeven als een soort profielfoto van het hoogtepunt. Tip: zoek op internet naar 'highlight icons'. Dit zijn afbeeldingen, meestal symbolen, met dezelfde opmaak.
 5. Tik op 'Toevoegen'.

Instagram Live

Wil je je vrienden live mee laten kijken met wat jij op dat moment aan het doen bent? Dat kan met de functie 'Instagram Live'. Je moet er dan wel voor zorgen dat je camera en microfoon goed werken. Je kan zolang live zijn als jij dat wilt. Wanneer een live video is beëindigd, kan je kiezen om de video nog wel volledig in je verhaal weer te geven. 

Instagram TV

Een relatief nieuwe functie is 'IGTV'. Met deze functie krijgen gebruikers de mogelijkheid om video’s met een lengte van maximaal één uur te plaatsen op Instagram. 

Instagram in je browser

Ook kan je instagram zonder app openen, namelijk in je browser. Dit is natuurlijk handig als je je telefoon niet bij de hand hebt en je toch de laatste uploads wilt checken. Wat minder handig is, is dat je  geen foto's kunt uploaden via de browser. Daar heb je de app voor nodig.

Mijn account (tijdelijk) verwijderen

Wil je jouw account permanent verwijderen? Volg dan deze stappen:

 1. Log in op Instagram via een browser op je computer. Via de Instagram-app is het niet mogelijk om je account definitief te verwijderen.
 2. Ga naar deze webpagina.
 3. Selecteer een optie waarom je jouw account wilt verwijderen.
 4. Voer je wachtwoord opnieuw in.
 5. Klik op 'Mijn account permanent verwijderen'.

Het kan zijn dat je Instagram tijdelijk niet wilt gebruiken. Je kan dan kiezen om je account tijdelijk te verwijderen, je account bestaat dan nog wel. Je Instagram-account tijdelijk uitschakelen doe je zo: 

 1. Log in op www.instagram.com via een browser op je computer. Ook het tijdelijk uitschakelen van je account is niet mogelijk via de Instagram-app.
 2. Tik rechtsboven op het poppetje en kies 'Profiel bewerken'.
 3. Tik onderaan op 'Mijn account tijdelijk uitschakelen'.
 4.  Selecteer een reden waarom je jouw account wilt verwijderen en voer je wachtwoord opnieuw in.
 5. Tik op 'Account tijdelijk uitschakelen'.

Bron: Instagram / Facbeook