background branding

Hoe werkt de nieuwe Facebook-functie Verhalen?

facebookstories_nexus5x.jpg

Facebook stopt een nieuwe functie in haar apps waarmee gebruikers foto’s en filmpjes kunnen delen die na 24 uur automatisch verdwijnen. De nieuwe functie heet Facebook Stories (in het Nederlands: Facebook Verhalen) en lijkt qua functionaliteiten en naam op Snapchat Stories. Wat kun je met deze nieuwe functie?

Met Facebook Stories gaat Facebook wederom de concurrentie aan met Snapchat. Eerder introduceerde Facebook al soortgelijke functies met Instagram Stories en WhatsApp Status. Snapchat is een app die vooral populair is onder jongeren waarmee je foto’s en video’s kan delen die na 24 uur verdwijnen. Lees ook ons hulpartikel: ‘Wat is Snapchat?

Nieuw uiterlijk van de app

Door de toevoeging van de Verhalen-functionaliteit is het uiterlijk van de app flink op de schop genomen. Naast de zoekbalk bovenin de app zie je een icoontje van de camera. Als je hier op klikt kun je direct een foto maken en deze op Facebook plaatsen.

Facebook Stories - Android menu

Facebook Stories - iOS menu

Hoe werkt Facebook Verhalen?

Als je in de Facebook-app zit kun je op verschillende manieren een foto of video plaatsen die na 24 uur automatisch verdwijnt. Je kunt bij verhalen klikken op je eigen foto met het plusje, je kunt linksboven (naast de zoekbalk) klikken op de camera of je kunt in de nieuwsfeed met je vinger van links naar rechts over het scherm te vegen.

Vanuit de camerastand kun je gewoon een foto maken, maar Facebook heeft ook allemaal maskers en interactieve filters toegevoegd. Hiermee lijkt het net alsof je je in een tekening bevindt of dat je een zonnebril op hebt. Je kunt wisselen van filter door van boven naar beneden te vegen over je scherm of van beneden naar boven. Als je linksonder op het stafje met ster klikt kun je uit alle filters en maskers kiezen. Op dit moment zitten er tientallen verschillende filters in de app. Door op de ronde knop onderin je scherm te tikken kun je een foto maken. Als je deze knop houdt ingedrukt dan maak je een filmpje.

Facebook Stories - Overview

Wie kan mijn foto’s en video’s zien?

De foto’s en video’s die je met Facebook Verhalen deelt zijn alleen voor je vrienden zichtbaar. Na 24 uur worden de foto’s verwijderd en zijn deze voor niemand (ook niet voor jou) meer zichtbaar. Je kunt er ook voor kiezen om je verhalen te delen met specifieke personen. Dit doe je door in de verhalenbalk op Direct te klikken en daarna op ‘Foto/video verzenden’. Je kunt dan een foto of video maken die je daarna kunt versturen naar één persoon. Ook deze directe verhalen zijn 24 uur lang zichtbaar voor de ontvanger.

Vrienden kunnen je verhalen meerdere keren afspelen en ook direct reageren op wat jij plaatst. Het is niet mogelijk om afbeeldingen vanuit Facebook Verhalen op te slaan, maar gebruikers kunnen natuurlijk wel een screenshot van een foto maken, waardoor je altijd goed moet nadenken wat je plaatst.

Wanneer kun je met Facebook Stories aan de slag?

Facebook heeft de nieuwe Verhalen-functionaliteit dinsdag aangekondigd op haar blog. Om gebruik te maken van de nieuwe functie moet je de nieuwste update van de Facebook-app downloaden. Het kan enkele dagen duren voordat deze update beschikbaar is voor jouw toestel.

Bron: Facebook / Radar
Beelden: Facebook / Radar