Wat is Snapchat?

scapchat-artikel.jpg

Snapchat is een app voor je smartphone waar je foto’s, filmpjes en berichten mee kunt versturen. Van dat soort apps bestaan er tientallen, maar Snapchat is anders. De beelden die je verstuurt, verdwijnen namelijk na een paar seconden weer. Ben je nieuwsgierig wat het nou precies is en hoe het werkt? Radar legt het uit!

Heb je besloten dat je je ook wel wilt wagen aan de Snapchat-hype? Dan moet je de app eerst downloaden in de App Store of Google Play Store. De app is gratis. Wil je aan de slag kunnen, dan moet je eerst een account aanmaken. Dit doe je door een emailadres, je verjaardag en een zelfgekozen wachtwoord in te vullen.

Vrienden toevoegen

De bedoeling van Snapchat is dat je beelden deelt met je vrienden. Je moet ze hiervoor wel eerst toevoegen. Bovenin het homescherm staat een spookje. Klik hierop en je komt op je eigen pagina, waar je je instellingen kunt veranderen en vrienden kunt toevoegen. Je kunt mensen toevoegen door hun gebruikersnaam in te typen, maar je kunt ook vrienden toevoegen uit je contactenlijst van je telefoon.

Hoe maak ik dan zo'n foto of filmpje?

Wanneer je Snapchat opent, kom je meteen op het 'home'-scherm. Op dit scherm opent je camera zich gelijk, zodat je direct foto’s kunt maken. Foto’s maken doe je door op het grote rondje onder in je scherm te tikken. Wil je een foto maken met de frontcamera? Dit is ook mogelijk, dan moet je alleen de camera draaien door op het icoontje recht bovenin je scherm te tikken. 

Om een filmpje te maken houd je het grote rondje ingedrukt. Je kunt filmpjes maken van maximaal 10 seconden.

Filters toevoegen aan de foto

Voordat je een foto of video maakt, kun je filters toevoegen. Door naar rechts te swipen kun je verschillende filters uitproberen. Als je een foto of video hebt gemaakt, kun je daarna filters toevoegen om je foto te personaliseren.

Als je naar links swipet kom je verschillende kleurenfilters tegen. Ook kun je de actuele tijd, temperatuur en snelheid (als je bijvoorbeeld in een trein zit) toevoegen. 

Als je een video hebt gemaakt, kun je ervoor kiezen om het versneld, vertraagd of juist achterstevoren af te spelen. Ook zijn er vaak verschillende frames of andere visuele filters beschikbaar om over jouw foto heen te plaatsen.

Als je de filters hebt toegevoegd, kun je tekst toevoegen door op het scherm te klikken. Er verschijnt een tekstbalk waarin je kunt typen. Vervolgens kun je kiezen tussen de verschillende lettertypen die verschijnen op het beeld. In de kleurbalk rechts kun je je tekstkleur kiezen.

Wil je nog meer illustraties toevoegen? Rechts in het beeldscherm staat een potloodje waarmee je kunt tekenen, hierbij kun je ook verschillende kleuren kiezen. Onder het potloodje staat een blaadje, als je hierop klikt kun je emoticons toevoegen. Met het schaartje kun je klippen en plakken in je foto en verschillende achtergronden toevoegen. Met het peperclipje kun je links toevoegen aan jou foto, bijvoorbeeld naar een site.

Beelden versturen naar je vrienden

Als je helemaal tevreden bent met de 'snapchat' die je hebt gemaakt, kan je ervoor kiezen om hem op te slaan in je eigen fotogalerij. Dit doe je door onderin op het pijltje naar beneden te tikken. Wil je hem gaan versturen? Stel dan eerst het aantal seconden in dat je vrienden de foto kunnen zien. Je kunt kiezen uit 1 t/m 10 seconden. Dit kun je doen links onderin op het rondje met het cijfer te klikken. De foto versturen doe je met de grote blauwe button onderin.

Je moet nu nog een stap voltooien, namelijk uitkiezen naar welke vrienden je je foto wilt sturen.  Eenmaal de keuze gemaakt, kan je hem definitief versturen.

Mijn verhaal

Sommige foto's zijn zo leuk dat je ze niet alleen met een paar mensen wilt delen. Wanneer dat het geval is, kun je je foto op video toevoegen aan 'mijn verhaal' . Mijn verhaal is een optie op snapchat, waar je je gemaakte foto's kunt delen met je hele vriendenlijst. Voor deze foto's kun je ook seconden instellen, maar deze foto's blijven wel 24 uur bestaan. Wanneer je hier de hele dag door foto's en filmpjes upload, heb je als het ware een 'eigen verhaal' gecreëerd. Ook kun je zien wie van jouw vrienden je verhaal heeft bekeken.

Je kunt foto's aan je verhaal toevoegen door onderin op het vierkantje met het plusje te drukken, of in de verzendlijst kan je toevoegen aan mijn verhaal.

Kan ik foto's van iemand anders opslaan?

Omdat de foto's maar een bepaald aantal seconden in beeld zijn, kun je besluiten om een screenshot te maken van de foto zodat je hem kan opslaan in je fotogalerij. Maar pas wel op, de verzender krijgt wel een melding als je een schermafbeelding hebt gemaakt.  Anoniem foto's opslaan is er dus niet bij.

Lenzen

Als je de frontcamera opent komt je gezicht in beeld. Tik op je gezicht en en laat je vinger voor een paar seconden op het scherm rusten. Dan komen vanzelf de 'Snapchat-lenzen' tevoorschijn. Dit zijn filters die je zich aanpassen aan jou hoofd.  Je krijgt bijvoorbeeld de instructies 'Trek je wenkbrauwen op' of 'Open je mond'. Wanneer je dit doet zal het filter zich daar op aanpassen.  Zo heb je een filter die je op een hondje doet lijken en wanneer je je mond opent 'likt' de puppy het scherm.

Emoji's

Als je dagelijks met dezelfde personen foto's uitwisselt krijgt jullie 'snapchatvriendschap' een bepaalde status. Deze status wordt aangegeven met een emoji achter de naam van de desbetreffende vriend.

Bekijk hier wat de vriendschapsemoji’s betekenen.

Discover

Discover bestaat uit verschillende kanalen die gevuld worden door grote media zoals MTV, CNN, National Giographic en de Daily Mail. Deze grote bedrijven adverteren op Snapchat door middel van leuke filmpjes en mooie foto's met stukken tekst. Discover vind je als je naar rechts swipet bij het homescherm.

Geotags

Ben je op vakantie en wil je op een leuke en persoonlijke manier aan je vrienden laten zien waar je bent? Daar zijn de Geotags voor. Dit zijn filters met de naam van de stad waar je je bevindt. Ben je in Amsterdam? Dat kan je dan laten zien op je foto. Maar ben je bijvoorbeeld in Parijs? Dan kan dat ook, zolang je maar internetconnectie hebt en je locatie aanstaat.

Je voegt de Geotags op dezelfde manier toe als de filters. Wanneer je een foto of video hebt gemaakt, veeg je naar rechts en dan komen de Geotags vanzelf tevoorschijn.

Chatten

De naam 'Snapchat' zegt het al, je kunt de app ook gebruiken om te chatten. Maar net zoals  bij de foto's blijven deze berichten niet voor eeuwig staan. Deze berichten verdwijnen nadat je ze gelezen hebt. Als je iets belangrijks te bespreken hebt is het dus handig om dit met een andere chat-app te doen.

Je kunt chatten door in het scherm waar je Snapchats binnenkrijgt op een naam te tikken.

Videobellen

Onderin het chatscherm zie je ook de optie om te videobellen. Dit wordt met het filmcamera-icoontje aangeduid.  Dit gaat ook via de 3-of 4G verbinding of via wifi. Pas op met een beperkte internetbundel, deze functie kost veel MB’s. 

Spectacles

Snapchat introduceerde op 24 september vorig jaar de 'Spectacles'. Dit is een camera in de vorm van een bril die je opzet om filmpjes voor snapchat op te nemen. De Spectacles maken direct verbinding met jouw account en de gemaakte filmpjes kun je daar terugkijken.  Net zoals met een origineel filmpje duurt deze maar 10 seconden.

Deze bril kan je niet zomaar kopen. Snapchat heeft een vendingmachine gecreëerd die ze telkens op een andere plek in Amerika (maar snel ook op andere plekken in de wereld) neerzetten. Mensen kunnen dan zolang die machine er staat een bril aanschaffen.
Maar waar die machine de volgende keer komt te staan en voor hoelang houdt Snapchat geheim. De Spectacles zijn nog niet verkrijgbaar in Nederland.

Bitmoji

Als vervanging van het 'spookje' kun je nu ook een eigen Bitmoji maken. Hier moet je via de App Store een aparte app voor downloaden, maar dan kun je wel je eigen poppetje maken. Dit poppetje kan je zodanig aanpassen dat die erg op jou lijkt. De pop vind je terug in emoticons en verschillende filters op Snapchat.