Pas op voor waardebon-winacties op Facebook én Instagram

fb_ah_800.jpg

Pas op: waardebon-winacties circuleren nu ook op Facebook en Instagram.

Bekijk een voorbeeld van het bericht van 'Albert Heijn' hieronder. Kantel het scherm van je mobiele telefoon om de volledige afbeelding te zien.

Klik hier voor een update over een vals bericht van 'Jumbo' op Instagram.

Hoe weet ik of het om een nepbericht gaat?

Twijfel je aan de echtheid van een Facebookpost? Controleer dan welke pagina het bericht heeft geplaatst - is het afkomstig van het officiële Facebookaccount van het bedrijf? Soms zijn deze pagina's geverifieerd, dan zie je een blauw vinkje bij de profielfoto (zoals bij de Facebookpagina van Radar). Niet alle officiële pagina's hebben zo'n blauw vinkje. Check dan of de link van de Facebookpagina overeenkomt met de contactgegevens die je vindt op de officiële website van het bedrijf.

Zie jij het verschil tussen de nagemaakte pagina van Albert Heijn en de officiële pagina? Als je in de adresbalk van je browser kijkt, zie je dat de url afwijkt. Albert Heijn zegt: 'Winacties van Albert Heijn op Facebook zijn altijd direct gelinkt aan onze Facebookpagina www.facebook.com/albertheijn of linken door naar onze website www.ah.nl.'

Het is dus ook verstandig om de link achter het bericht te controleren. In het geval van de Facebookpost van 'Albert Heijn' lijkt het alsof je wordt doorgestuurd naar de officiële website. Onder de tekst zie je namelijk in lichtgrijs 'AH.NL' staan. Laat je hierdoor niet misleiden! Door met je muis op het bericht te gaan staan, zie je linksonder op welke website je daadwerkelijk terechtkomt als je klikt.

Wat kan ik doen als ik een nepbericht op Facebook tegenkom?

Je kunt valse Facebookposts melden. Rechtsboven het bericht zie je een driehoekje dat naar beneden wijst. Klik hierop, en kies voor 'Ik vind dit bericht niet leuk'. Vervolgens kun je aangeven dat het om spam gaat.

Update 25 januari: Ook valse winacties op Instagram

Op Instagram circuleert een vals bericht over een cadeaubon van Jumbo. Bekijk een voorbeeld hieronder.

Ook voor Instagram-posts geldt: Twijfel je aan de echtheid van een bericht? Neem contact op met het bedrijf via de officiële contactgegevens die je zelf vindt op internet. Klik niet op 'Meer informatie'.Komen deze waardebonnen je bekend voor? Dat kan: cybercriminelen versturen zulke berichten namens verschillende bedrijven, waaronder Albert Heijn, namelijk ook via de mail. Radar waarschuwde hier eerder voor.