Waardebonnen-winacties

Bij veel mensen loopt de mailbox vol met berichten waarbij je waardebonnen ter waarde van honderden euro's kunt winnen. Duidelijk spam. Wie of wat zit hierachter?

Jeroen volgt de aanwijzingen in de mail op en gaat eens bellen. Het blijkt dat je eerst je mailgegevens moet doorsturen en daarna een quiz moet maken waarbij het nog maar de vraag is of er werkelijk waardebonnen te winnen zijn.

Ons onderzoek bracht aan het licht dat er mensen op de spel-websites worden afgebeeld als 'eerdere winnaars', terwijl zij nog nooit iets hebben gewonnen.

Wat moet je doen?

1. Niet klikken

Je moet nooit op een link in de spammail klikken.

2. Niet afmelden

Je moet je ook niet afmelden voor deze spam, via de afmeldlink die altijd onderaan mailings staat: dan wordt de spam alleen maar meer. Je laat daarmee namelijk blijken dat het een actief account is.

3. Meld spam

Bij klachten kun je je het beste wenden tot de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM houdt toezicht op spam en onderneemt actie als er veel klachten over een bepaalde afzender binnenkomen op www.spamklacht.nl.

4. Blokkeer de afzender

Je kunt in je mailprogramma aangeven dat je geen mail meer wilt ontvangen van deze afzender.

5. Aanmerken als spam in je mailprogramma

Het mailprogramma dat je gebruikt heeft als het goed is ook een 'aanmerken als spam'-functie. Bij het ene mailprogramma werkt zo'n markeerfunctie erg goed (zoals bij Gmail), bij andere aanbieders zijn de spamfilters minder geavanceerd en kan het zijn dat je alsnog berichten van een bepaalde afzender ontvangt.

Forumreacties

9
  • Door Radar

Afgelopen zomer stroomden de mailboxen vol met mails waarin je waardebonnen van wel 500 euro kon winnen voor grote supermarkten of warenhuizen. Welke bedrijven zitten er achter deze spam? De 'eerdere winnaars' die worden getoond op de foto’s, bestaan zij echt? Radar onderzocht het. Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/07-09-2015/waardebonnen-winacties/ Maandag 7 september in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door moederslink

Wie er achter deze acties zitten weet ik niet, wel weet ik dat ik er nooit maar dan ook nooit op in ga; mijn wantrouwen jegens dit soort lokkertjes is groot of ik ben te nuchter/ realistisch of niet " hebberig " genoeg. " Het kannie waar zijn " ....en dit soort spam belandt bij mij linea- recta in de prullenmand.

  • Door toeslagen

Deze mails komen bij mij in de spam map terecht, die ik dan een keer per week leeg maak. Wie achter deze actie's zit mag mij worst weten. Omdat ik deze mails niet bekijk, weet ik ook niets over winnaars op foto's. Dat hier weer aandacht geschonken wordt, speelt deze bedrijven weer in de kaart, met gratis reclame, want vele kijkers zijn dan toch weer nieuwsgierig.