background branding

Resultaten horeca-inspecties inzichtelijk voor consumenten

resultaten-horeca-inspecties-online_22817_780.png

Consumenten kunnen van steeds meer horecazaken zien hoe het er met de voedselveiligheid is gesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met een kaart waarop de actuele resultaten van inspecties in de horeca te zien zijn. Vanaf komende maandag is de beoordeling van alle bezochte zaken in Den Haag daarop te zien.

Eerder maakte de NVWA al inspectieresultaten van lunchrooms openbaar. Maar uiteindelijk wil de voedselwaakhond dat van alle horecazaken in heel Nederland inzichtelijk wordt of ze op de juiste manier omgaan met voedsel, hygiënisch werken en genoeg doen aan ongediertebestrijding. Van de gemeente Utrecht is dat al te zien op de website van de NVWA en op een mobiele app. Amsterdam en Rotterdam moeten volgend jaar volgen, daarna de rest van het land.

Door openheid hopelijk betere naleving hygiëneregels

Op de kaart krijgen alle bedrijven een kleur. Groen betekent dat geen problemen zijn gevonden. Geel betekent dat verbeterpunten zijn gevonden, bij oranje zijn die dusdanig dat de NVWA verscherpt toezicht heeft ingesteld. Rood betekent dat een bedrijf is stilgelegd.

'We hopen vooral dat dit de naleving bevordert. Bedrijven willen graag groen kleuren', legt een woordvoerder van de NVWA uit naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West. Daarnaast gaat het om transparantie. 'We willen zoveel mogelijk van onze informatie openbaar maken, uiteraard wel binnen de kaders van de wet.'

Beoordeling kan verouderd zijn

Een gele, oranje of rode beoordeling blijft drie maanden staan op de website en de app, ook als binnen een week bij een nieuwe inspectie is gebleken dat het probleem is verholpen. 'Daar hebben we voor gekozen om het eerlijk te houden. Het ene bedrijf krijgt sneller een herkeuring dan het andere', zegt de woordvoerder.

Bij gevaar voor gezondheid directe sluiting

Als een bedrijf onder verscherpt toezicht staat, dus een oranje beoordeling krijgt, wil dat overigens nog niet zeggen dat er gevaren dreigen voor de volksgezondheid. 'Als dat zo is, dan sluiten wij de boel namelijk direct.'Bekijk de horeca inspectiekaart op de site van de NVWA

Bron: ANP