Schone en vieze lunchrooms op website NVWA

Wie een broodje wil eten bij een lunchroom, kan binnenkort zien welke zaken schoon zijn en welke niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf juni de inspectieresultaten van duizenden vestigingen openbaar maken op haar website.

Mensen kunnen zien of lunchrooms zich houden aan de regels en goede ondernemers kunnen zich zo onderscheiden, meldde de inspectie donderdag.

De lunchrooms krijgen allemaal een kleur. Groene zaken leven de regels na, bij oranje lunchrooms zijn er problemen die moeten worden opgelost en rode zaken staan onder verscherpt toezicht. Als de NVWA geen gegevens over een lunchroom heeft, is de vestiging wit op de website.

'Stel dat de zaak van meneer Jansen rood is, zal er bijvoorbeeld staan dat de hygiëne niet op orde is. De consument kan dan een afgewogen keuze maken. Maar het is niet zo gedetailleerd dat we schrijven dat er bij Jansen muizenkeutels zijn gevonden en dat het plafond boven het fornuis open is waardoor stof in het eten kan komen', licht een woordvoerster van de NVWA toe.

De Consumentenbond is blij dat 'na jarenlang soebatten en tegenwerking door partijen uit het bedrijfsleven de kogel eindelijk door de kerk is'. 'Eindelijk worden de inspectiegegevens openbaar, hier pleiten wij al voor sinds 2006', aldus directeur Bart Combée. 'Het kan niet zo zijn dat alleen de inspecteur van de NVWA weet waar hij beter niet kan gaan eten. Ook consumenten hebben recht op deze informatie.' Openbaarmaking van inspectiegegevens, zoals dat nu al gebeurt in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk is volgens hem een effectieve manier om te zorgen dat bedrijven zich aan de hygiëneregels houden.

De NVWA brengt op een later tijdstip inspectieresultaten van de rest van de horeca naar buiten.

Bron: ANP