Review: Nokia 3310, een slimme marketingtruc?

nokia3310-review-170621.jpg

Zeventien jaar na de lancering van de originele Nokia 3310 brengt HMD Global (licentiehouder van het Nokia-merk) een nieuwe versie uit van het iconische toestel. Is het puur een marketingstunt of heeft het toestel meer te bieden dan slechts een bekende naam? Radar probeerde de nieuwe Nokia 3310 uit.

Hoewel ze beide dezelfde naam dragen zijn er verder opvallend weinig overeenkomsten tussen de originele Nokia 3310 en zijn opvolger. Beide toestellen hebben een beeldbepalende witte rand om het scherm waarin ook de menu-knoppen zijn opgenomen. Ze onderscheiden zich verder allebei in batterijduur. Om helemaal in te spelen op nostalgische gevoelens zit op de nieuwe 3310 een vernieuwde versie van Snake, het razendpopulaire spelletje van de originele Nokia 3310.

Verschil in uiterlijk

Daar houdt het echter ook wel op qua overeenkomsten tussen de beide 3310-telefoons. De nieuwe Nokia 3310 is gemaakt van plastic dat veel meer glimt dan de voorganger. Het toestel is uitgebracht in vier verschillende kleuren: oranje, donker blauw, geel en grijs. De kleuren zijn behoorlijk fel, waardoor de nieuwe 3310 veel meer opvalt dan zijn voorganger.

Qua afmetingen is de nieuwe Nokia een stukje langer en breder, maar vooral een stuk dunner. De originele 3310 is 22 millimeter in dikte, terwijl het nieuwe toestel 12,8 millimeter dik is. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S8 is 8 milimeter dik en de iPhone 7 is met 7,1 milimeter nog iets dunner. Verder heeft de Nokia 3310 een 2,4 inch kleurenscherm (320x240 pixels), terwijl de klassieke 3310 een 1,5 inch zwart-wit-scherm (84x48 pixels) had.

Multifunctionele toetsen

Onder het scherm wijken de menu-toetsen af van de voorganger. Op de oude Nokia 3310 had je drie toetsen: een menu-knop, een telefoon-knop om op te nemen of op te hangen en nog een knop om omhoog of naar beneden te bewegen. Op de nieuwe 3310 lijk je nog steeds drie toetsen te hebben, maar schijn bedriegt.

Met de linkerknop kun je naast bellen ook direct naar je snelkoppelingen gaan. Als je de bovenkant van de toets indrukt ga je naar de snelkoppelingen, terwijl je de onderkant gebruikt om te bellen. Ditzelfde geldt voor de menu-knop: naast het openen van het menu kun je bijvoorbeeld ook direct je agenda of contactenlijst openen. De rechterknop kun je gebruiken om de camera te openen, maar ook om het toestel af te sluiten. Deze multifunctionele toetsen kunnen enorm handig zijn, maar ook verwarrend omdat je een toets op een bepaalde manier moet indrukken.

Over de toetsen gesproken: de cijfers en letter op de toetsen zijn lichtgrijs en op zich goed te lezen op een grijze achtergrond. Als je echter de toetsenbordverlichting aanzet is het ineens een stuk lastiger om te zien welke toets je waarvoor kan gebruiken. Dit is niet erg als je blindtypt op je toetsenbord, maar onpraktisch als je dat niet onder de knie hebt.

Nokia 3310 met internetbrowser en een appstore

Niet alleen qua uiterlijk wijkt de nieuwe Nokia 3310 af van de voorganger, ook qua functionaliteiten is het toestel flink uitgebreid. Zo kun je internetten op de nieuwe 3310 met de Opera-browser. Verwacht hier echt niet veel van: de Nokia 3310 ondersteunt geen 3G of 4G, waardoor je gebruikmaakt van het veel tragere alternatief 2G. Dat, in combinatie met het relatief kleine scherm,zorgt ervoor dat je veel websites niet kunnen worden weergegeven en tergend traag laden.

Ook heeft de nieuwe Nokia 3310 een eigen appstore. In deze Opera Store valt echter weinig te beleven. Je kunt er voornamelijk wat simpele spelletjes downloaden. Verwacht op de Nokia 3310 dan ook geen WhatsApp of Facebook-app.

De 2017-versie van de 3310 heeft wel een paar ingebouwde apps. Zo heb je een rekenmachine, kun je euro’s naar dollars omrekenen, heb je een wekker, een weerapp, een agenda en een notitie-app. Verder kun je ook nog muziek en video’s op je mobiel afspelen en kun je met behulp van de bijgeleverde oortjes (met ingebouwde antenne) ook nog radio luisteren.

Een andere toevoeging aan het toestel is een 2 megapixel camera inclusief flitser die je ook als zaklamp kan gebruiken. De camera werkt echter traag en schiet foto’s in een hele lage kwaliteit. De camera is daarnaast heel gevoelig voor beweging en in een donkere omgeving is het bijna onmogelijk om een enigszins herkenbare foto te maken.

Naast het nemen van foto’s kun je ook filmen met de camera. Toen wij dit bij onze test wilden uitproberen kregen we na zes seconden al een melding dat de opslagruimte vol zit. Dit komt omdat de Nokia 3310 een opslaggeheugen heeft van slechts 16 megabyte (waarvan het besturingssysteem al 14 megabyte inneemt). Ter vergelijking: de meeste smartphones hebben tegenwoordig minimaal 32 gigabyte aan opslagruimte. Dat is 2000 keer zoveel! Als je overweegt om de nieuwe Nokia 3310 te kopen, dan is het handig om zelf een geheugenkaartje te kopen. De Nokia 3310 kan geheugenkaartjes tot maximaal 32 gigabyte aan.

De Nokia 3310 is een dual-sim-telefoon. Dit betekent dat je twee sim-kaartjes tegelijkertijd kan gebruiken, bijvoorbeeld eentje voor je werk en eentje privé. Hierdoor kun je twee verschillende telefoonnummers tegelijkertijd gebruiken vanaf hetzelfde toestel.

Batterijduur

Volgens de makers kun je met de Nokia 3310 op een volgeladen batterij 22,1 uur bellen. Terwijl het toestel in stand-by modus 31 dagen mee zou moeten gaan. Helaas hebben wij dit nog niet kunnen testen. We hebben het toestel tot nu toe een week intensief getest en de batterij zit zonder bijladen nog halfvol.

Je kunt de achterkant van de telefoon loshalen, zodat je de batterij eventueel kan vervangen. Aan de binnenkant moet je ook de simkaart(en) en het eventuele geheugenkaartje invoeren. Het loshalen van de achterkant is behoorlijk pittig en je hebt het gevoel dat je de mobiel sloopt als je dit doet.

Hoe valbestendig is de nieuwe Nokia 3310?

De oude Nokia 3310 stond er om bekend dat je hem kon laten vallen, zonder dat de telefoon daarbij beschadigde. Geldt dit ook voor de nieuwe 3310? Wij probeerden het uit.

Conclusie

De nieuwe Nokia 3310 heeft naast zijn naam slechts een paar overeenkomsten met zijn iconische voorganger. De naamkeuze is dus vooral een handige marketingtruc geweest om in te spelen op nostalgische gevoelens. De extra functies die het toestel heeft zijn te beperkt voor de gemiddelde gebruiker. 59 euro voor een telefoon lijkt goedkoop, maar voor een paar tientjes minder zijn er voldoende andere goedkope telefoons met dezelfde functionaliteiten, maar zonder de titel 3310.