Telefoonfabrikanten zetten in op nostalgie: terugkeer Nokia 3310 en BlackBerry

mwc_nokia3310.jpg

Tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona hebben telefoonfabrikanten laten zien welke nieuwe telefoons consumenten het komende jaar kunnen verwachten. Vooral de terugkeer van twee nostalgische telefoons zijn in het oog gesprongen. Radar zet vijf opvallende telefoons op een rijtje.

Het jaarlijkse Mobile World Congres is de belangrijkste telefoniebeurs ter wereld waar grote fabrikanten hun nieuwe producten laten zien. In tegenstelling tot afgelopen jaren kondigde Samsung dit keer geen nieuwe smartphone aan, terwijl Apple en Microsoft zelfs helemaal niet op de beurs aanwezig waren. Ondanks dat gegeven zijn er enkele noemenswaardige telefoons aangekondigd.

Nokia 3310

Nokia 3310 foto

Vorig maand schreef Radar over een mogelijke comeback van één van de meest iconische telefoons aller tijden: de Nokia 3310. Tijdens het MWC heeft moederbedrijf HMD Global een nieuwe versie van de telefoon aangekondigd waarmee het inspeelt op nostalgie.

Net als de klassieke 3310 is de batterijduur één van de grootste voordelen van het toestel. Ook bevat het nieuwe toestel het ooit zo populaire spelletje Snake.

Smartphone-analist Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper laat tegenover NOS weten dat het toestel eigenlijk niets meer is dan een marketingstunt. De telefoon wijkt op veel punten namelijk af van het origineel. Zo heeft het apparaat een kleurendisplay, kun je er twee simkaarten in stoppen en ook kun je er foto's mee maken. Toch is het toestel vooral bedoeld om mee te bellen en smsen. De Nokia 3310 gaat vijftig euro kosten.

BlackBerry KEYone

BlackBerry KEYone foto

Nog een klassieker waar nieuw leven in is geblazen: de BlackBerry. BlackBerry maakt sinds vorig jaar zelf geen nieuwe telefoons meer, maar het het Chinese bedrijf TCL brengt nieuwe telefoons uit onder het merk BlackBerry. Tijdens het MWC heeft TCL de BlackBerry KEYone onthuld.

Hoewel de KEYone net als de Nokia 3310 inspeelt op nostalgie, is de BlackBerry-telefoon wel een hedendaagse smartphone. Het toestel draait op de nieuwste versie van Android, heeft een relatief klein 4,5 inch scherm (ter vergelijking: de Samsung Galaxy S7 heeft een 5,1 inch scherm), maar onderscheidt zich door een fysiek toetsenbord. Door dit toetsenbord is het toestel ongeveer even groot als andere hedendaagse smartphones. De BlackBerry KEYone gaat zeshonderd euro kosten.

Alcatel A5 LED

Alcatel A5 LED foto

Een vreemde eend in de bijt is de Alcatel A5 LED. Op het eerste gezicht is het een normale budgettelefoon, maar de achterkant van het toestel is een interactieve LED-cover. Deze lampjes kunnen oplichten bij notificaties, maar ze kunnen ook patronen tonen om je toestel te personaliseren. Zo zie je een F te zien als je een nieuw Facebook-bericht krijgt. Ook kunnen de lampjes reageren op de melodie van muziek die je afspeelt.

Afgezien van de Lightup+ LED cover is de A5 LED een regulier budgettelefoon met een 5,2 inch scherm. Het toestel komt in juni uit en gaat tweehonderd euro kosten.

LG G6

LG G6 foto

LG heeft tijdens het Mobile World Congres de LG G6 aangekondigd. De voorkant van dit toestel bestaat bijna volledig uit scherm. LG heeft de randen boven- en onderop de telefoon zo minimaal mogelijk gehouden. Columnist Bastiaan Vroegop noemde de LG G6 in zijn column op Radar dan ook een soort sciencefictiontelefoon die alleen maar uit scherm bestaat.

De LG G6 heeft een groot 5,7 inch scherm, maar is door het bijzondere design kleiner dan toestellen met een vergelijkbare schermgrootte. De prijs van de G6 is nog onbekend.

Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium foto

Sony laat met de Xperia XZ Premium zien wat er technisch mogelijk is met een smartphone. Het toestel heeft een 5,5 inch 4K-scherm (Lees ook: '4K-tv - wat is het en wat kun jij ermee?') met HDR-ondersteuning. Door HDR (high dynamic range) kunnen zeer donkere delen en zeer heldere delen van het beeld beter worden weergegeven. Er zijn echter nog weinig films of series die deze technieken ondersteunen.

Maar het meest opvallende aan de Sony Xperia XZ Premium is de camera. De camera heeft een modus waarmee je extreme slow motion-filmpjes kan maken. De modus kan 960 beelden per seconde opnemen, wat vier keer hoger is dan de snelste toestellen tot nu toe. Aan de technieken zit wel een prijskaartje: de Sony Xperia XZ Premium gaat 750 euro kosten.

Bron: Radar / HMD Global / TCL / Alcatel / LG / Sony / NOS / Tweakers.net