background branding

Rijbewijs vergeten of verlopen? Bij een ongeluk wordt déze schade (niet) vergoed

11052022 verkeersongeluk.jpg

Het kan iedereen gebeuren: je zit in de auto en beseft opeens dat je je rijbewijs bent vergeten. Maar wat als je dan een ongeluk veroorzaakt? Welke schade wordt wel of juist niet vergoed door je verzekeraar? En wat als je rijbewijs niet meer geldig is?

Auto-expert Menno Dijcks van Independer geeft antwoord op deze vraag.

Boete

Je riskeert uiteraard een boete als je rijbewijs is verlopen. De hoogte van deze boete bedraagt 100 euro als het document nog geen jaar is verlopen. Dit geldt tevens als je het document niet kunt tonen. Als je rijbewijs al langer dan een jaar niet meer geldig is, betaal je 370 euro.

Je kunt de hoogte van diverse boetes vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie. De vermelde bedragen zijn exclusief 9 euro administratiekosten

Geen geldig rijbewijs

Als je een verkeersongeluk veroorzaakt terwijl je geen geldig rijbewijs op zak hebt, vergoedt je verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij omdat dat verplicht is, vertelt Dijcks van het onafhankelijke vergelijkingsplatform. Echter, de verzekeraar kan deze kosten wel op jou proberen te verhalen. Verzekeraars kunnen overigens coulant zijn als jij achteraf kunt aantonen dat je rijbewijs op het moment van het ongeval wel geregistreerd was en niet ongeldig verklaard was, maar dit is dus niet zeker.

Hoe zit het met de schade aan je eigen auto?

De schade aan je eigen auto wordt meestal niet vergoed.

Oeps, rijbewijs vergeten!

Als je wel een geldig rijbewijs hebt, maar je bent het document vergeten mee te nemen, kan het zijn dat je alleen een waarschuwing krijgt bij een verkeerscontrole. Je dient dan wel een paspoort of identiteitsbewijs op zak te hebben. Maar het kan ook zijn dat je toch een boete krijgt. Veroorzaak je schade als je je rijbewijs bent vergeten, maar wel een geldig rijbewijs thuis hebt liggen? Dan ben je gewoon verzekerd. Alleen als je geen geldig rijbewijs hebt, kan je problemen krijgen bij schade door jouw schuld.

*Je dient uiteraard niet te rijden als je weet dat je geen geldig rijbewijs hebt of als je rijbewijs verloren of gestolen is. Rijden zonder rijbewijs is strafbaar.

Bron: Independer