Risico-opslag - reactie Delta Lloyd

Delta Lloyd heeft een schriftelijke reactie gegeven naar aanleiding van de uitzending van Radar (d.d. 20 november 2017) over te veel betaalde risico-opslag. Lees de reactie hieronder.
'Naar aanleiding van jullie uitzending van 20 november heb je Delta Lloyd vragen voorgelegd over risico opslag bij hypotheken in relatie tot een klant van Delta Lloyd.
Verbaal heb ik je een en ander al uitgelegd en gezegd dat ivm de privacy wij niet kunnen in gaan op de hypotheekovereenkomst die wij hadden met de familie Verweij.
Op jullie verzoek hierbij onze schriftelijke reactie:
Welke opslagen betaalde de familie Verweij tijdens de looptijd van de hypotheek?
In de periode dat de familie Verweij de hypotheek afsloot, waren de volgende opslagen van toepassing:
- Een risico-opslag van 0,20%
- Een duuropslag van 0,40% bij een lange rentevaste periode
Hoe langer de rentevaste periode duurde, hoe hoger de duuropslag was die een klant betaalde. Inmiddels kent Delta Lloyd geen duuropslag meer. De definitieve rente wordt inclusief de opslagen overeengekomen in de offerte. Klanten kunnen de actuele tarieven en beschikbare risicoklassen/opslagen vinden op de website. De opbouw van de hypotheekrente wordt tevens besproken tijdens het adviesgesprek met de financieel adviseur.
Waarom schrapt Delta Lloyd niet automatisch de risico-opslag als er geen enkel risico meer is voor de bank?
Delta Lloyd past de risico-opslag automatisch aan, aan het begin van een nieuwe rentevaste periode wanneer er voldoende is afgelost. Bij het kiezen van de nieuwe rentevaste periode kan de klant ook een eventuele waardestijging doorgeven. De risicoklasse wordt dan opnieuw bepaald. Voor het aantonen van een waardestijging ligt het initiatief bij de klant. Op renteherzieningsdatum past Delta Lloyd de risicoklasse niet automatisch aan bij een waardedaling van de woning. In de renteherzieningsbrief die men drie maanden voor het einde van de rentevastperiode ontvangt, informeert Delta Lloyd klanten over de mogelijkheid om een waardestijging aan te tonen. Ook kan men deze informatie vinden op de website van Delta Lloyd.
Zet men de rente voor 30 jaar vast? Dan hoeft men niet tussentijds voor een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Hiermee kiest men voor zekerheid van een vaste rente/stabiele maandlast. Tijdens het afsluiten van de hypotheek worden deze zaken in het adviestraject met de financieel adviseur besproken.'