Risico-opslag - reactie Rabobank

Rabobank heeft een schriftelijke reactie gegeven naar aanleiding van de uitzending van Radar (d.d. 20 november 2017) over te veel betaalde risico-opslag. Lees de reactie hieronder.
'We weten dat het proactief aanpassen van de risico-opslag leeft onder consumenten. Uiteraard kent Rabobank ook de 'Leidraad Risico-opslag' van de Consumentenbond.
Het is niet zo dat klanten jarenlang teveel betalen, zoals in het rekenvoorbeeld geschetst wordt. De risico-opslag is een van de onderdelen van een hypotheek, die we uiteraard goed aan onze klanten uitleggen als ze een hypotheek afsluiten bij ons. Daar is Rabobank transparant over en op onze site staat ook hoe de klant zijn opslag kan verlagen.
De situatie in het rekenvoorbeeld, komen wij in praktijk eigenlijk niet tegen. Klanten verhuizen gemiddeld om de zeven jaar, waardoor hun rentecontract wijzigt en de risico-opslag opnieuw wordt vastgesteld. De rentevastperiode biedt klanten ook de zekerheid dat ze geen hogere rente gaan betalen als hun woning minder waard wordt.
Rabobank heeft 1 miljoen hypotheekklanten. Van deze klanten heeft 25% een lening met een risico-opslag. 75% van onze klanten betaalt geen risico-opslag in hun hypotheekrente.
Het proactief verlagen van de LTV biedt Rabobank momenteel niet aan. Eventuele invoering vraagt grote aanpassingen die tijd vergen.
Klanten van Rabobank kunnen nu hun risico-opslag verlagen als:
- Zij bij afloop van een rentecontract (als ze hun rente opnieuw vastleggen of hun rentecontract openbreken) in een lagere schuld/marktwaarde (LTV) klasse vallen;
- Zij zelf de bank benaderen met een actueel taxatierapport of een recente WOZ waarde, waarmee de bank kan berekenen of de schuld/marktwaarde (LTV) is verminderd en daardoor de risico-opslag omlaag kan.'