RIVM: Apenpokken treffen twee keer zo veel mensen als vorige week

300522-apenpokken.jpg

Het apenpokkenvirus is inmiddels bij 26 mannen in Nederland vastgesteld. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorige week woensdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet weten dat het virus bij twaalf mensen was ontdekt. Het instituut maakte maandag het meest recente aantal bekend. Het virus is bij nog geen enkele vrouw in Nederland aangetroffen.

Volgens een woordvoerster van het RIVM gaat het voornamelijk om mannen die wisselende seksuele contacten hebben gehad met andere mannen. Eerder werd al bekend dat een deel van de Nederlandse besmettingen te herleiden is naar een uitbraak op het Belgische festival Darklands, een fetisjevenement. Onder de mensen die het virus opliepen zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen, maar gezondheidsdiensten waarschuwen voor een verkeerd beeld. Iedereen kan apenpokken krijgen.

Beperkt aantal besmettingen

Het virus, dat van oorsprong voorkomt in Afrika, gaat sinds enkele weken rond in Europese landen. 'Opvallend is dat bij het merendeel van deze mensen geen link met de gebieden in Afrika gevonden kon worden. Dit betekent dat het virus zich in Europa heeft kunnen verspreiden', aldus het RIVM. Het aantal besmettingen blijft tot nog toe wel vrij beperkt. Op vrijdag 20 mei werd voor het eerst gemeld dat iemand in Nederland de ziekte had opgelopen.

Overdracht van de ziekte

Mensen kunnen het virus oplopen door nauw (huid)contact met iemand die het bij zich draagt. Naast kenmerkende bultjes op de huid kunnen patiënten last krijgen van koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Meestal is het ziekteverloop vrij mild, maar bij complicaties kunnen apenpokken dodelijk zijn. Mensen die voor 1974 zijn geboren, zijn nog gevaccineerd tegen de 'gewone' pokken, die toen nog rondgingen op de wereld. Dat vaccin werkt ook tegen apenpokken.

Wie positief test op de ziekte, moet in isolatie. Dat betekent dat diegene geen contact met anderen mag hebben totdat de klachten over zijn. Nauwe contacten, zoals gezinsleden en sekspartners, moeten uit voorzorg in quarantaine. Zij kunnen door de GGD een vaccin aangeboden krijgen. Daarmee kunnen ze de kans om zelf ziek te worden verkleinen.

Bron: ANP