RIVM wil strengere regels voor kunstgraskorrels

kunstgraskorrels-rivm-170818.jpg

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil scherpere regels voor de rubberkorrels in kunstgras. De toegestane hoeveelheid schadelijke stoffen moet lager, stelt het RIVM.

Het RIVM dient daarom een voorstel in bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Het Rijksinstituut pleit ervoor dat de toegestane hoeveelheid schadelijke polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) wordt verlaagd van 100 milligram per kilo tot 17 milligram per kilo rubberkorrels.

Hoewel 95 procent van de korrels op Nederlandse kunstgrasvelden al aan de voorgestelde norm voldoet, gelden daarvoor officieel nog de regels vastgesteld voor 'consumentenproducten'. Die regels zijn een stuk soepeler dan de normen die gelden voor 'mengsels', de categorie waarin het RIVM de kunstgraskorrels wil plaatsen.

Risico op kanker 'verwaarloosbaar'

Het Rijksinstituut en ECHA concludeerden eerder dat sporten op kunstgras veilig is. Het risico op kanker door de PAK’s zou verwaarloosbaar zijn. De nieuwe norm moet garanderen dat dit risico 'erg laag blijft', aldus het ECHA. Ook moeten de aangescherpte regels de maatschappelijke onrust rondom kunstgras wegnemen.

De komende maanden verdiept het Europees Agentschap zich in het voorstel, waarna het wordt voorgelegd aan de Europese Commissie.

Bron: de Volkskrant