Roep om actief donorschap na dalend aantal transplantaties

donor_arts_hart_780.jpg

Dit jaar hebben tot nu toe een stuk minder orgaantransplantaties plaatsgevonden dan het jaar hiervoor, zo bericht Trouw aan de hand van de voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

De transplantatiestichting doet aan de hand van de cijfers een oproep aan Kamerleden om voor actief donorschap te kiezen. D66 bracht dit initiatiefwetsvoorstel in, dat inhoudt dat iedereen automatisch donor is, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt zijn. Momenteel werkt het omgekeerd: je bent alleen donor als je zelf actief aangeeft dit te willen zijn. Actief donorschap moet het donortekort oplossen.

Onzeker over kameruitkomst

Of het voorstel het gaat halen, wanneer dit na het zomerreces in de Tweede Kamer wordt besproken, is nog onduidelijk. Vandaar dat de NTS de voorlopige cijfers met enige nadruk naar buiten brengt.

Waar in de eerste helft van 2015 nog 134 organen van lichaam wisselden, waren dat er in de eerste zes maanden van dit jaar slechts 111. Of de daling een daadwerkelijke trend is, kan pas aan het eind van het jaar worden beoordeeld.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw