Campagne voor werving oudere orgaandonoren

orgaandonatie_0108_780.jpg

Het ministerie van VWS lanceert maandag een speciale campagne voor de werving van oudere orgaandonoren. Ouderen twijfelen volgens het departement ten onrechte of ze wel geschikt zijn als orgaandonor, bijvoorbeeld wegens leeftijd, ziekte of levensstijl.

Samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting wil de overheid via de campagne 'Een leven redden. Je hebt het in je' meer inzicht geven in de mogelijkheden voor ouderen om levens van anderen te redden. Een groot deel van de gebruikte donororganen komt van namelijk van 56-plussers. Vorig jaar was bijna de helft van de donoren 56 jaar of ouder en zijn daardoor honderden levens gered.

Geen houdbaarheidsdatum

Op nieren en levers zit helemaal geen houdbaarheidsdatum, aldus het ministerie. Huid en hoornvliezen zijn tot hoge leeftijd bruikbaar. Ziekte, medicijngebruik of een ongezonde levensstijl zijn evenmin reden om geen donor te worden, luidt de oproep in de campagne.

Meer donoren

Bijna zes miljoen Nederlanders zijn geregistreerd als donor. Daar moeten volgens VWS en de transplantatiestichting meer mensen bijkomen. In 2015 overleden 134 mensen die op de wachtlijst voor een donororgaan stonden.

Bron: ANP