'Rood en bewerkt vlees blijven risicofactoren voor kanker'

rood-bewerk-vlees-kanker-01112019.jpg

Het is volgens gezondheidsorganisaties en kankerexperts belangrijk om per week niet meer dan drie porties rood vlees en weinig tot geen bewerkt vlees te eten, zo stelt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in een persbericht. Het WKOF reageert op 'verontrustende claims' van onderzoekers van NutriRECS, die stellen dat het eten van rood en bewerkt vlees weinig gezondheidsrisico's met zich mee zou brengen. 

Gespecialiseerde kankeronderzoekers hebben de claims van NutriRECS onder de loep genomen en komen tot de conclusie dat deze niet kloppen. NutriRECS baseert zich op de juiste onderzoeksgegevens, maar interpreteren deze verkeerd volgens WKOF.

Wel degelijk risico op kanker

NutriRECS adviseert, op basis van een gemiddelde vleesconsumptie van 3 tot 4 keer per week, dat het niet nodig zou zijn om minder vlees eten. Dit is een riskant advies volgens WKOF, omdat er wel degelijk gezondheidsrisco’s kleven aan het eten van vlees. Het WKOF stelt dat meer dan 500 gram rood vlees per week een verhoogd risico op dikkedarmkanker met zich meebrengt. Bij het eten van bewerkt vlees is deze link met darmkanker nog sterker en hier is dan ook het advies om het helemaal niet of heel weinig te eten.

Nederlanders eten gemiddeld 98 gram vlees per dag, gedurende zes dagen in de week. Dat komt neer op 588 gram per week, wat volgens WKOF dus te veel is. 

Verschil rood vlees en bewerkt vlees

Met rood vlees wordt vlees bedoeld dat in rauwe vorm rood is, zoals het vlees van zoogdieren als runderen, varkens, lammeren en paarden. Bewerkt vlees is vlees dat is gezouten, gerookt, gedroogd, gefermenteerd of conserveringsmiddelen toegevoegd heeft gekregen. Het bewerken van vlees heeft als doel de smaak en houdbaarheid te verbeteren, zoals bij bijvoorbeeld bacon, salami en rookworst.

Het eten van rood vlees heeft tot een bepaalde hoeveelheid nog voordelen voor de gezondheid, omdat het een goede bron is van eiwitten, ijzer en zink. Bij bewerkt vlees is dit heel beperkt en daarom word ook geadviseerd dit niet tot heel weinig te eten. 

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds