Rozemarijnolie voor lang, vol en glanzend haar: werkt het?
TikTok staat vol met video’s van mensen die rozemarijnolie als wondermiddel voor hun haar gebruiken. Door je hoofdhuid met deze olie te masseren zou je haar sneller groeien, voller worden en prachtig glanzen. Radar belt arts en onderzoeker Hans van Montfort en zoekt uit of dit echt zo is.
Maar eerst, wat bepaalt of jij dik of dun haar hebt?
De volheid van je haar wordt bepaald door een aantal factoren.De eerste is je genen. Het aantal haarzakjes op iemands hoofd varieert tussen de 85.000 en 140.000 en je ontwikkelt geen nieuwe haarzakjes. “Als je genetisch dun haar hebt, kun je het daarom met welk middel dan ook niet dikker krijgen”, vertelt Van Montfort.
Maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen bij een volle bos haar. Door stress of medicijngebruik kun je bijvoorbeeld meer haarverlies hebben. “Je haren blijven dan in de ruststand staan”, legt Van Montfort uit. Haren groeien namelijk in een cyclus. Haar groeit telkens uit hetzelfde haarzakje en haren vallen uit om plaats te maken voor nieuwe haren. “Een haar kan dan al wel uitgevallen zijn, terwijl de nieuwe haar nog niet de kracht heeft om te groeien.”
Kan rozemarijnolie daarbij helpen?
Rozemarijn werkt volgens Van Montfort ontstekingsremmend en als antioxidant. “Hoewel haarverlies in heel veel verschillende vormen voorkomt, gaat het altijd gepaard met oxidatie en heel lichte ontstekingen.” Daarom zou rozemarijnolie kunnen werken tegen haaruitval.
Volgens de arts heeft rozemarijnolie daarom beperkt effect. “Dit is alleen aangetoond bij alopecia areata, een vorm van haarverlies. Voor andere vormen van haarverlies zijn er wel aanwijzingen dat het kan werken, maar is het nog niet wetenschappelijk aangetoond.”
Hoe vaak moet je rozemarijnolie gebruiken om effect te zien?
Het nadeel van rozemarijnolie is dat je het eigenlijk dagelijks of tweemaal per dag moet aanbrengen om er iets van te merken. De effectieve moleculen moeten namelijk goed bij de haarzakjes terechtkomen en bij de meeste middelen zit er maar heel weinig werkzame stof in. “Je moet het dan dus vaak gebruiken, om de juiste concentratie in de haarzakjes te krijgen.”
Ook moet je de olie minimaal een half uur laten intrekken om te voorkomen dat je te veel meteen uit je lokken was. En krijg je wat vettig haar van veel van zulke oliën. “Voor mensen die er netjes uit willen zien is dat onhandig”, aldus Van Montfort.
Werken andere oliën ook?
Volgens Van Montfort zijn er ook andere middelen die haargroei kunnen ondersteunen. “Sojaolie zou bijvoorbeeld ook kunnen werken. Dat kan de wand van de haarzakjes versterken.”
Bronnen: Hans van Montfort