Ruim 25.000 claims over te dure televisies

Binnen een week hebben zich meer dan 25.000 mensen gemeld om het geld terug te krijgen dat ze te veel betaalden voor een televisie. Dat meldde ConsumentenClaim vrijdag.

Philips steekt er met kop en schouders bovenuit met 55 procent van de meldingen. Daarna volgen Panasonic, Sony, JVC en Samsung elk met minder dan 10 procent. Niet alleen particulieren hebben zich laten registreren, maar ook bijvoorbeeld bedrijven met in één keer 500 toestellen.

In december werd bekend dat Philips en zes andere bedrijven zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan verboden kartelvorming bij de verkoop van beeldbuizen. De Europese Commissie legde de bedrijven een boete op van 1,47 miljard euro.

Volgens ConsumentenClaim betaalden vrijwel alle consumenten die tussen 1996 en 2006 een televisie of een computermonitor kochten zo'n 10 procent te veel door de kartelafspraken. Als je ook denkt teveel te hebben betaald voor je televisie, kun je je nog steeds aanmelden.

Over de mensen die zich melden heeft de organisatie wat gegevens op een rijtje gezet: 82 procent is man, een derde is tussen de 60 en 70 jaar en 96 procent heeft de bon nog. Verder gaat het in 7 procent van de gevallen om een computermonitor. De rest is tv.

Bron: ANP