'Ryanair moet staking-gedupeerden compenseren'

ryanair-05122018.jpg

Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet passagiers wel degelijk compenseren voor de vertragingen en geschrapte vluchten die deze zomer werden veroorzaakt door stakingen. Doet de prijsvechter dat niet, dan dreigen volgens de Britse toezichthouder voor de luchtvaart 'handhavende acties'.

De Britse Civil Aviation Authority (CAA) schermt bij haar waarschuwing met Europese regelgeving. Welke maatregelen de toezichthouder treft als Ryanair in gebreke blijft, is niet bekendgemaakt.

Honderden vluchten geschrapt

Ryanair weigert tot nu toe reizigers schadeloos te stellen wegens de werkonderbrekingen, waardoor honderden vluchten in Europa werden geschrapt. De Ierse vliegmaatschappij vindt dat er destijds sprake was van overmacht en gedupeerde passagiers dus geen aanspraak kunnen maken op compensatie.

Het bedrijf beroept zich daarbij op uitspraken van rechtbanken in Duitsland, Spanje en Italië, zonder verdere data of details van die zaken te vermelden. 'We verwachten dat de Britse CAA en rechtbanken dit precedent zullen volgen', schrijft een woordvoerder.

Wil jij weten of je recht hebt op compensatie? Bekijk ons stappenplan!

Vakbondsactie duur grapje voor Ryanair

Claimorganisatie EUclaim betwijfelt dat de door Ryanair aangehaalde rechtszaken relevant zijn voor aanspraken in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Nederland. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde dit voorjaar namelijk dat zelfs een onaangekondigde staking geen buitengewone omstandigheid is. De stakingen bij Ryanair waren aangekondigd.

De vakbondsacties kunnen een flinke kostenpost worden voor Ryanair. Alleen al in Nederland, België en Duitsland zijn er voor zeker 1,3 miljoen euro aan schadeclaims ingediend wegens de werkonderbrekingen.

Recht op compensatie: hoe krijg je je geld terug?

Consumentenbond roept op tot actie

De Consumentenbond wil dat toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in actie komt om vliegmaatschappij Ryanair te verplichten gedupeerde reizigers te compenseren. De organisatie dient daarvoor een handhavingsverzoek in. De Britse toezichthouder Civil Aviation Authority (CAA) kondigde eerder al maatregelen aan als de prijsvechter niet met compensatie over de brug ko

Bron: ANP