background branding

'Schaarste aan vakmensen neemt toe'

vakmensen780.jpg

Werkgevers kampen weer vaker met moeilijk vervulbare vacatures. Vooral in de techniek en ICT is sprake van personeelsschaarste, aldus uitkeringsinstantie UWV. Door de economische groei, de vergrijzing en onvoldoende instroom uit het onderwijs zal deze schaarste de komende jaren aanhouden.

Terwijl de meeste knelpunten op de arbeidsmarkt zich voordoen in bovengenoemde sectoren, zijn ook in de zorg, de bouw, het onderwijs en verschillende niches in op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau vacatures lastig te vullen, aldus de instantie.

Bij technische beroepen gaat het onder meer om onderhoudsmonteurs, elektriciens en loodgieters. In de ICT is er grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen en systeemanalisten en -ontwikkelaars. In de bouw is er steeds meer vraag naar vakmensen als metselaars en timmerlui.

Groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel

Bij specifieke functies in het financieel-economische segment, het onderwijs, de transportsector, de horeca en de groenvoorziening ziet het UWV een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om accountants, docenten exacte vakken, vrachtwagenchauffeurs, restaurantkoks en hoveniers.

Zorgsector trekt weer aan

In de zorg, waar de afgelopen jaren vooral op lagere beroepsniveaus veel banen verdwenen, zijn er volgens het UWV inmiddels 'duidelijke tekenen' dat de arbeidsmarkt weer aantrekt. Dat zorgt voor tekorten bij verschillende zorgberoepen.

Bron: ANP