Schijf van Vijf heeft nog altijd grote invloed

schijfvanvijf_780.jpg

Meer dan 90 procent van de Nederlanders kent de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, het hulpmiddel voor het maken van gezonde voedingskeuzen.

Het Voedingscentrum presenteert dinsdag een nieuwe op basis van recente richtlijnen over gezonde voeding waar de Gezondheidsraad vorig jaar november mee naar buiten kwam.

Voedingshypes

De Schijf van Vijf is nog steeds hard nodig, stellen voedingsdeskundigen. Zij vinden het een goed tegenwicht in de voedingshypes die zich telkens weer aandienen. Daarin is het Voedingscentrum een ankerpunt, zeggen zij. De website van het centrum telt jaarlijks 26 miljoen bezoeken.

'De Schijf van Vijf heeft een enorme waarde', vindt Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Wageningen University. 'Als mensen de moeite nemen de website te bezoeken dan zien ze een heleboel variatie in eten, maar wel allemaal gebracht in relatie tot wat in de schijf wordt geadviseerd. En daar is de spruitjeslucht in de loop der jaren wel uit verdwenen.'

Kok en zijn collega, Martijn Katan, emeritus-hoogleraar voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam, vinden het Voedingscentrum vooral een goede 'bescherming' tegen de hoos aan nieuwe voedingstrends en diëten. In deze tijden is het belangrijk voor consumenten om een baken te hebben, menen ze. Dat geldt ook voor de wetenschappers in Nederland. Die worden volgens Katan steeds meer afhankelijk van de levensmiddelenindustrie: 'Dan is het handig om een onafhankelijk club te hebben.'

Adviezen

Het toenmalige Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad begon in 1941 met het geven van informatie over hoe mensen met weinig middelen een zo goed mogelijke maaltijd op tafel konden zetten. Dat gebeurde op een nogal dwingende toon. Vandaag de dag geeft het Voedingscentrum vooral adviezen en tips om gezonde, veilige en meer duurzame voedingskeuzes te maken.

Bron: ANP