Schikking met Allianz over woekerpolissen, compensatie voor gedupeerden

allianz-woekerpolis-compensatie-10112020.jpg

Een groep consumenten met woekerpolissen bij verzekeraar Allianz kan rekenen op een compensatie. Dit meldt de Consumentenbond, die namens gedupeerden een claim indiende bij de verzekeraar. Het gaat om de beleggingsverzekeringen van Abbey Leven, FinLife, Royal Nederland Levensverzekering, Universal Leven en Zwolsche Algemeene. De polishouders krijgen een vergoeding van ten minste 500 euro; in sommige gevallen kan het oplopen tot in de tienduizenden euro's.

Met de verzekeringen lieten polishouders de verzekeraars beleggen, in de hoop zo een mooi kapitaal op te bouwen. Echter werden polishouders onvoldoende geïnformeerd over extra kosten (bijvoorbeeld voor administratie of een dure overlijdensrisicoverzekering), waardoor het rendement tegenviel en flink minder was dan vooraf werd beloofd. 

In 2017 kwam Allianz al met een compensatie voor gedupeerden, maar dit was volgens de Consumentenbond onvoldoende. 'Het akkoord dat we nu hebben doet recht aan de individuele situatie van de polishouders. Mensen die meer schade hebben geleden, krijgen meer vergoed', zegt de directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar.

Radar en woekerpolissen

Radar heeft al meermaals aandacht besteed aan de woekerpolissen. Een terugblik en een overzicht van de woekerpolisaffaire vind je op deze documentairepagina van Radar

De laatste keer dat dit onderwerp aan bod kwam, was toen afgelopen oktober de verborgen kosten van kapitaalverzekeringen behandeld werden. Kijk het fragment uit de uitzending hieronder terug.

Burgerinitiatief strijdt tegen verborgen kosten kapitaalverzekeringen

Bron: Consumentenbond